Yeni Safak: Hoće li izbiti tursko-francuski rat na Mediteranu?

Piše: Abdullah Nasup

Poznati turski list objavio je članak u kojem se bavi analizom mogućnosti izbijanja rata između Francuske i Turske u istočnom Mediteranu.

Yeni Safak navodi nekoliko faktora koji bi mogli biti uzrok izbijanja rata. Jedna od stvari koja najviše zabrinjava Tursku i koja bi mogla biti povod izbijanja rata sa Francuskom jest to što su vlasti grčkog dijela Kipra počele sa eksploracijom plina koju vrše francuska državna kompanija za naftu i plin Total i italijanska državna kompanija Eni.

Turska smatra da ova jednostrana odluka  predstavlja uzurpiranje prava turskog dijela Kipra i Turske. Ranije je turska vlada objavila da neće okrenuti leđa turskom dijelu Kipra i da se neće odreći „svog prirodnog prava u istočnom Mediteranu.“

Yeni Safak smatra da je sporazum između Kipra i Francuske o eksploraciji plina, koji je potpisan prošlog maja, „opasna tačka spoticanja koja ima veliki potencijal da bude uzrok sukoba vojnih snaga.“

U tom kontekstu, Yeni Safak navodi da su sporazumom koji su polovinom maja potpisali Kipar i Francuska, dvije zemlje dogovorile saradnju na eksploraciji plina u „spornom području u istočnom Mediteranu“, te se, prema istom sporazumu, Francuska obavezala da će Kipru pružiti vojnu pomoć ukoliko Turska poduzme bilo kakvu vojnu akciju protiv Kipra.

Turski list skreće pažnju da je vojna pomorska baza francuske vojske koja se nalazi na Kipru izvor „rastuće opasnosti“, ali i da je Ankara odlučna da brani svoja prava i interese na Mediteranu. List je prenio izjavu turskog vojnog analitičara Gurdeniza, koji smatra da će, ukoliko francuski Total započne eksploraciju u turskom dijelu, „Turska braniti svoje pravo, čak i po cijenu da intervenira francuska ratna mornarica“.

Podsjetivši da je Turska do sada koristila isključivo „diplomatska sredstva u odbrani svojih prava“, list, ipak, naglašava da je turska ratna mornarica spremna da brani interese Turske.

saff.ba