Zašto nas izdaju osobe kojima smo pomogli?

Ako spašavate čovjeka, podržavate ga svom snagom u teškim vremenima, bukvalno ga izvlačite iz opasnih okolnosti, žrtvujući sebe, budite oprezni. Kada spašeni stane na noge, osloni se i zauzme čvrstu poziciju, može se riješiti vas. U najboljem slučaju, će prekinuti vezu. U najgorem slučaju – izdati.

Jeanne d’Arc je stigla u zamak Šinon i nepogrešivo prepoznala dofena Charles-a, koji se skrivao među dvorjanima. On je želio je da provjeri: da li je tačno da Jeanne vodi Božanski glas, da li je istina da je obdarena darom pronicljivosti? Jeanne je odmah prepoznala dofena i dugo je razgovarala s njim.

Niko ne zna tačno šta je rekla. Ali svi su vidjeli da je mračni dofin postao veoma veseo. Zrači radošću! Jeanne je obećala da će za njega osvojiti kraljevstvo i krunu! I osvojila je. Dofen je postao kralj. A Jeanne su zarobili neprijatelji, proglasili je vješticom i živu spalili.

Kralj čak nije ni intervenisao. Nije čak ni pokušao da spasi Orleansku djevicu, koja je sada postala Čarobnica iz Lorrana. Kralj ju je jednostavno izdao. Dobio je krunu, pobjegao od neprijatelja – i spokojno izdao svu zaštitnicu.

Evo razlozi zbog čega izdaju spasioce: – “Dofenu” je neprijatno da se sjeća jadnog položaja u kom je bio ranije. A spasilac ga podsjeća na to. Ne riječima i prekorima, već svojim vidom, postojanjem. Od neugodnih ponižavajućih sjećanja se oslobađaju, odbacuju ili izdaju. – Spašeni se osjeća dužnikom, iako ga niko ne podsjeća na dug.

Ali “mali” ljudi sude svima po sebi. Oni bi sigurno tražili nadoknadu i sigurno bi napominjali svoje žrtave! Nekada će i dobrotvor tražiti nešto zauzvrat? Recimo: vladajmo zajedno! Ili: daj mi vreću zlata! Bolje je osloboditi se mogućeg povjerioca, kao što se Raskoljnikov oslobodio starice-zelenaša.​

– Onoga koji je prihvatio vaše žrtve nije interesovalo koliko su one teške za vas. Ne, on je odahnuo, zahvalio se i odlazio u dobrom raspoloženju, kao što je Charles VII. I bio je potpuno ravnodušan prema onome šta vi rizikujete. I šta dajete, možda posljednje?

Egoizam spašenog se manifestuje u načinu na koji on prihvata vaše žrtve i ni najmanje ne misli o vama. Zahvaliti se – to je dobro. Ali prebaciti odgovornost za svoju sudbinu na nepoznatu djevojku je prilično čudno.

– Sve zasluge spašenja pripisuje samo sebi. Neprijatno mu je što misli da bez vaše pomoći ne bi ništa postigao, a možda bi i umro. Javlja se skrivena zavist, koja se pretvara u neprijateljstvo. I oslobađa se od spasioca, gurajući ga u ruke neprijatelja ili u blato. Zar spasilac ne može spasiti sebe? Pa, sada je očigledno: tako slab čovjek ranije nije mogao spasiti nikoga. To je šarlatan, nije spasitelj!

Dakle, rizik da budete na lomači je veoma visok ako žrtvujete sebe da pomognete drugom čovjeku. O kome malo znate, u suštini. Ne treba se iznenaditi kasnije za izdaju; jer ste se žrtvovali za nedostojnog čovjeka.

Tako i muškarci, koji su se obogatili, ponekad napuštaju predane i vjerne žene, koje su žrtvovale sebe u vrijeme kada je muž bio siromašni gubitnik. Tako se oslobađaju starih vjernih prijatelja koji podsjećaju na loša vremena. I ne podižu slušalicu kada poziva onaj ko ih je spasio, izliječio, oslobodio, osvojio carstvo … A najokrutniji od njih surovo izdaju. Kao Charles VII … (bebamur.com)

Izvor:week.ba