Italija ne pamti ovaku sušu: Ugrožena proizvodnja hrane, isključene fontane, frizeri pod restrikcijama

Rijeka Po, u čijoj dolini se proizvodi 30 posto od ukupne količine proizvedene hrane u Italiji, je presušila. Zemlju Apeninskog poluotoka pogodila je najgora suša u posljednjih 70 godina.

Po je najduža rijeka u Italiji, duga je 650 kilometara te protiče od Alpa do Jadranskog mora. Uvijek je imala značajnu ulogu, posebno u poljoprivredi i vodosnabdijevanju.

Tokom zime voda se akumulira iz snjegova s Alpa, a tokom proljeća iz obilne kiše koje često uzrokuje poplave. No, suha zima i proljeće nagovještavaju nevolje. Upravo se to desilo ove godine – nije bilo topljenja snijega na Alpama, a kiša je padala sporadično. Sušom je posebno pogođen sjever Italije.

Prema podacima Evropske svemirske agencije, to je za posljedicu imalo rekordno nisku razinu vode u rijeci Po. U problemu je najmanje tri miliona ljudi čiji životi direktno zavise od ove rijeke.

Šef Odjela za klimatske rizike Italijanskog društva za geologiju okoliša Massimiliano Fazzini je ukazao da u pojedinim područjima nedostaje 45 do 70 posto vode. Prema njegovim riječima, situacija je kritična i mogla bi biti još gora.

Simone Minelli je među brojnim poljoprivrednicima koji ovise o rijeci. Najviše je zabrinut za to kako će prehraniti krave potrebne za proizvodnju sira. Postoji mogućnost da proizvodnja bude ugrožena. To se odnosi i na proizvodnju parmezana kao autentičnog italijanskog proizvoda.

Ako kiša ne padne, a sve ukazuje na to da se to uskoro neće desiti, situacija će se dodatno pogoršati. Vlasti Milana su isključile fontane te zabranile pranje automobila i zalijevanje vrtova. Frizerima u gradu Castenaso, blizu Bolonje, zabranjeno je da mušterijama kosu peru dva puta.

S obzirom na svjetski značaj Italije, suša bi mogla imati posljedice i izvan ove države. Značajna je izvoznica hrane i mnogih drugih dobara, prenosi CNN.

Izvor: klix.ba