ALERGIČARI, PAZITE SE: POVEĆANO PRISUSTVO POLENA U ZRAKU, OVO SU PREPORUKE

Uvidom u narativne izvještaje za period mart-maj, koji pripremaju Centar za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” i Laboratorija za palinologiju u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, na mjernoj stanici koja je pozicionirana na niskoj zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta na Pofalićima konstatovano je prisustvo polena drvenastih biljaka u zraku.

U izvještajima je istaknuto da se najviše javljao polen breze, graba, borova, bukve, tise, čempresa, vrbe i topole, kao i da je među ovim drvenastim biljkama najalergeniji polen breze, graba i borova.

Naglašeno je da je navedeni polen drvenastih biljaka registrovan tokom ranog proljetnog aspekta, kao i da su se nešto veće koncentracije zadržale i tokom kasnog proljetnog aspekta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

  • Važno je napomenuti i da je prvi konstatovani maksimum – maksimum polinacije drvenastih biljaka pri kraju, te da nakon njega vrlo brzo počinje drugi maksimum cvjetanja alergenih biljaka – maksimum polinacije polena trava. Konstatovan je, također i polen brojnih hortikulturnih biljaka, između ostalog, polen tise i čempresa – navedeno je u izvještajima.
 

Dodaje se kako je nešto manje prisutan polen bukve, lipe, vrbe i topole, kao i da su među glavnim razlozima ovoj pojavi nepovoljni klimatski uslovi.

  • Variranje koncentracije polena alergenih biljaka je u skladu sa vremenskim prilikama, pri čemu sunčani i vjetroviti periodi znače veću, a kišni dani manju mogućnost pojave alergije – podcrtano je izvještajima.

Najavljeno je da se praćenjem fenologije biljaka u Kantonu Sarajevo proteklih sedmica te uvidom u Polenski kalendar, tokom naredne sedmice može očekivati blagi pad polena drveća i povećanje polena trava i ostalih zeljastih biljaka.

  • Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka preporučuje se da izbjegavaju parkovske površine, te da više vremena provode u planinskim ekosistemima tj. iznad gornje granice šume u okviru planinskih livada. Tokom perioda cvjetanja trava potrebno je da izbjegavaju travnate površine, posebno one koje nisu uređene i koje su napuštene – poručeno je putem izvještaja.

U cilju preventivnog djelovanja, osobama koje su alergične općenito na polen kako drvenastih tako i zeljastih biljaka preporučeno je da redovno prate izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u zraku.

  • Osobe koje imaju učestale alergijske reakcije preporučuje se posjeta ljekaru – zaključeno je u ovim izvještajima.

Izvor:hayat.ba