– Turska je aktivna članica Koalicije protiv ISIL-a od početka” i “jedina članica NATO-a koja se bori protiv ISIL-a na prvoj liniji – kazao je Cavusoglu.

– Uprkos povlačenju, ISIL i dalje predstavlja prijetnju – rekao je Cavusoglu za italijanski dnevnik “Il Messaggero” prije ministarskog sastanka Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a koji se održava u glavnom gradu Italije, Rimu.

Turski ministar vanjskih poslova rekao je da je Ankara neutralizovala više od 4.500 terorista ISIL-a i spriječila finansijsku podršku koja je mogla biti usmjerena ovoj terorističkoj organizaciji.

Istakao je da su neke metode korištene u borbama protiv ISIL-a imale greške navodeći primjer američke pomoći terorističkoj grupi YPG/PKK u Siriji.

– Borba protiv terorističke grupe ne bi se trebala predati drugoj terorističkoj grupi. PKK/YPG i takozvane Sirijske demokratske snage (SDF) su produžeci PKK-a u Siriji. PKK/YPG treba ISIS da bi održao vlastitu važnost i iskorištava prisutnost ISIL-a – rekao je Cavusoglu.

Primijetio je da suprotno onome što je do sada rečeno, prijetnje terorista ISIL-a puštaju sve dublje korijene u Siriji, i dodao da teroristička grupa PKK/YPG pušta teroriste ISIL-a iz kampova pod svojom kontrolom u zamjenu za finansijsku dobit.

– Prava strategija, mora se duboko baviti uzrocima, osigurati efikasnu razmjenu obavještajnih podataka i pokrenuti istinsko partnerstvo s legitimnim akterima. Sastanak ministara, održan u Rimu, pružiće priliku za ocjenu naše borbe protiv terorista i raspravu o putu kojim treba ići – dodao je on.

Cavusoglu je rekao da je stabilna i prosperitetna Sirija u interesu Turske, kao susjeda.

– Trenutna nestabilnost stvara povoljno okruženje za terorističke grupe. Oni predstavljaju prijetnju bezbjednosti Sirije, kao i regije i šire – kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu je rekao da je glavni cilj Turske u Libiji pomoći libijskim legitimnim vlastima u njihovim naporima da garantuju stabilnost, bezbjednost, jedinstvo i prosperitet ove zemlje.

– Italija je naš strateški partner i saveznik. Turska je stajala uz Italiju u najmračnijim danima izbijanja COVID-19. Zbog najnovijih zbivanja i izazova na Mediteranu, saradnja između Italije i Turske postala je izuzetno važna za bezbjednost i stabilnost regije – rekao je Cavusoglu.

Govoreći o G20, Cavusoglu je rekao da je blok preduzeo neke konkretne korake kako bi se borio protiv ekonomskih efekata nakon izbijanja pandemije COVID-19.

Kazao je da je G20 izuzetno važan u svjetlu globalnih izazova i treba mu pristup usmjeren na akciju i uključivanje za konkretne rezultate.

Govorio je i o diplomatskom forumu u Antaliji, održanom od 18. do 20. juna u turskom mediteranskom odmaralištu.

– Diplomatski forum u Antaliji imao je za cilj saslušati nove ideje i nove pristupe na međunarodnoj platformi u suočavanju s različitim globalnim problemima. Potrebne su nam kreativne i inovativne ideje kako bismo pronašli rješenja za naše globalne i regionalne probleme – rekao je.