Dodik: Džaferović poziva lažnog visokog predstavnika da primijeni lažna bonska ovlaštenja

Komšić nema legitimitet da zastupa hrvatski narod, kaže Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da je još jedan doprinos potpunoj konfuziji u BiH zahtjev za njegovu smjenu, koji je „nelegalnom“ visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) uputio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– BiH je od početka formiranja, odnosno potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, iziskivala veliku međunarodnu intervenciju koja nije pomogla u stabilizaciji. BiH je sada u potpunom rasulu i svako pokušava da na sitan i brz način pribavi neku veliku korist, pa tako i Džaferović – rekao je Dodik za ATV.

Lažna predstava

Prema njegovim riječima, Džaferović poziva lažnog visokog predstavnika da primijeni lažna bonska ovlaštenja u lažnoj zemlji kao što je BiH. Dodik je ponovio da BiH nema visokog predstavnika i da, ukoliko želi da ga ima, mora biti imenovan rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

– Sve je lažna predstava i glumi se neka država koje nema. Ovome doprinosi i činjenica da je doveden čovjek koji je imao uspješnu karijeru, ali je nelegalan visoki predstavnik. Ne možemo prihvatiti da mu damo status visokog predstavnika, jer je Srpska potpisnik Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, kojim je predviđeno da se visoki predstavnik imenuje rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN – rekao je Dodik.

On je kazao da, ukoliko Republika Srpska legalizuje nelegalnu praksu, onda prihvata da nije strana u međunarodnom ugovoru.

– Muslimani u BiH su ispostavljali zahtjeve visokim predstavnicima koji su ispunjavani. Tako i ova priča o bivšem visokom predstavniku Valentinu Inzku i nametanju zakona. Svaki zakon koji je nametnut je antiustavan, a ovakvo djelovanje pokrivaju sudije Bošnjaci i stranci u Ustavnom sudu BiH. Političko iskustvo, koje vidimo iz biografije Schmidta, bilo je presudno da ne uleti u glupost koju Džaferović pokušava da nametne – kazao je Dodik.

Dodik je podsjetio da nije postojala odluka Predsjedništva BiH da bilo ko iz BiH ide na Bledski forum, tako da su Džaferović i Željko Komšić na forum išli privatno.

On je ponovio da na forum nije išao i zbog učešća Šmita.

– Da sam otišao onda bi Igor Crnadak i opozicija, koji pitaju zašto nisam išao, rekli zašto sam otišao. Opozija je uvijek protiv bilo čega, bez obzira na kontinutet. Njima je neugodno u zajedništvu i očigledno je da je mnogo mentora u sve ovo uključeno ili ljudi kojima su odgovorni. Vidio sam juče Branislava Borenovića da se našao sa vrhom obavještajne strukture SAD, što se krilo – rekao je Dodik.

Dodik smatra da je bilo dobro sastati se sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom kako Džaferović i Komšić ne bi, kako je rekao, svašta nakalemili Republici Srpskoj i da je stav iznio transparetno i jasno.

 

Stalno nadmudrivanje

– I na sjednici Predsjedništva BiH morao sam da se pojavim i moje ponašanje je jasno. Sve je bilo u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, jer nijedna odluka Predsjedništva BiH nije usvojena. I na narednoj sjednci Predsjedništva ću biti protiv svake tačke i pokrenuću pitanje vitalnog interesa kako bi ih razmatrala Narodna skupština- najavio je Dodik.

On je rekao da se osjeća potreba u regionu za novim dijalogom u BiH kako bi se pokušao postići dogovor, s tim da Komšić nema legitimitet da zastupa hrvatski narod, nego Dragan Čović.

– Međutim, i pored dobrih namjera, postoje oni koji su protiv dogovora, nego su za nametanja u BiH. Zato ćemo imati stalno nadmudrivanje ima li visokog predstavnika ili nema. Kada je riječ o Republici Srpskoj sve je jasno, kao i o Rusiji i Kini, ali i pojedinim evropskim zemljama koje su stava da ništa ne treba nametati u BiH, pa ni evropski put. Smatram da bi asistencija Srbije, Hrvatske i Turske mogla da pomogne da se dođe do usaglašenog dogovora kojim bi se uvažavali interesi svih – rekao je Dodik.

Izvor:avaz.ba