Dodik umislio da je vlasnik života Srba iz institucija BiH: Ko će zbog njega rizikovati posao?

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovo je najavio da će uposlenici u bh. diplomatskim misijama širom svijeta odgovarati samo njemu. 

Najnoviji Dodikov pokušaj da upravlja životima i egzistencijom uposlenika u diplomatskoj mreži Bosne i Hercegovine, od ambasadora do najniže rangiranih činovnika, koji su državni službenici, pojavio se nakon nastupa Svena Alkalaja, ambasadora i stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, u Vijeću sigurnosti.

Dodik je prvobitno bio saglasan sa tim da se Alkalaj obrati pred Vijećem sigurnosti, ali se onda naprasno predomislio u posljednji trenutak. Međutim, Alkalaj je kao ambasador BiH ipak govorio na toj sjednici. Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH, su ostali pri dogovoru da se Alkalaj treba obratiti.

– Time je ukinut ranije postignuti konsenzus o tome da nema nastupa ako nema dogovora. To se poštovalo. Oni su odlučili da to naprosto bude tako – Dodikovo je tumačenje događaja, pa kaže kako on sada “nema obavezu da se pridržavamo takvih mjera”.

– Dao sam instrukciju svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković i da se obrate kabinetu srpskog člana Predsjedništva i da ćemo koordinirati tu aktivnost – kazao je Dodik.

“Svi naši ljudi” su zapravo etnički Srbi zaposleni u diplomatsko-konzularnoj mreži Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu što formalne, što neformalne principe rada i djelovanja u diplomatskoj mreži, donekle bi ovakav Dodikov stav i zahtjev mogao biti ispoštovan kada su u pitanju ambasadori srpske nacionalnosti. Međutim, svi ostali koji su državni službenici i koji odgovaraju direktno svojim neposredno nadređenim šefovima i Ministarstvu vanjskih poslova na čelu sa ministricom Biserom Turković, mogli bi završiti sa disciplinskim postupcima i otkazima, ukoliko se povinuju Dodikovim željama i ogluše se na naređenja šefova, odnosno Ministarstva i ministrice Turković.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH, prema ranije saopćenim informacijama, je zaposleno 212 Bošnjaka, 173 Srba, 92 Hrvata… To je podatak zaključno sa krajem 2019. godine. Ministrica Turković jučer je, nakon sličnih Dodikovih izjava, saopćila podatak od 8. juna 2021. godine gdje se navodi kako u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, od ukupnog broja državnih službenika i zaposlenika, 37,78 posto čine Srbi.

– U diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, Srbi su zastupljeni sa 39,29 posto, dok su u DKP-ima, u najvišem diplomatskom rangu(minstar savjetnik) zastupljeni sa 44,83 posto, a u narednom nižem rangu (savjetnik) sa 46,51 posto. Kao što znate po Zakonu o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine u Članu 2 se navodi: Struktura državnih službenika u državnoj službi okvirno odražava nacionalnu strukturu stanovništva Bosne i Hercegovine prema posljednjem popisu stanovništva. Jasno je da je Srba procentualno mnogo više od postotka koji im pripada – navela je Turković te pozvala Dodika da se “prestane igrati sa sudbinama ljudi koji profesionalno obavljaju svoje radne zadatke i hrane svoje porodice pošteno zarađenim novcem”.

Milorad Dodik, kao član Predsjedništva BiH, nema nadležnosti, nije formalno nadređen bilo kojem državnom službeniku u DKP mreži, niti u bilo kojoj drugoj državnoj instituciji. Stoga, oni nisu dužni poštovati ni njegova neformalna naređenja i sugestije, a formalnu naredbu o postupanju svakako ne može donijeti, niti bi ona pravno gledano bilo koga obavezivala na postupanje.

Međutim, ovo nije prvi put da Dodik traži od državnih službenika, etničkih Srba, da se povinuju njegovim dnevnopolitičkim interesima i da odbijaju poslušnost neposredno nadređenima, kao i rukovodiocima institucija. Do sada mu nije polazilo za rukom nagovoriti ih da rade u skladu s Dodikovim hirovima i političkim potrebama, umjesto da vode računa o vlastitoj egzistenciji i radnom mjestu.

Prema podacima Porezne uprave FBiH više od 7.000 državljana BiH sa mjestom prebivališta u RS-u zaposlen je u privatnom sektoru u Federaciji ili federalnim institucijama. Većina njih zaposleno je u Sarajevu. Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija i trezora BiH blizu 8.000 državnih službenika sa mjestom prebivališta u entitetu RS i Brčkom svakodnevno dolazi na posao u institucije države BiH, uglavnom one sa sjedištem u Sarajevu. Većina su Srbi.