EU RAZMATRA DODJELU 3,5 MILIJARDI EURA POMOĆI TURSKOJ ZA BAVLJENJE IZBJEGLICAMA

Evropska unija razmatra pomoć od 3,5 milijardi eura za Tursku kako bi nastavila primati sirijske izbjeglice do 2024. godine, saopćilo je dvoje diplomata u srijedu, u okviru šireg regionalnog plana podrške na zaustavljanju ulaska migranata u blok.

Ukupni paket pomoći od 5,77 milijardi eura za Tursku, Jordan, Liban i Siriju ići će u humanitarne projekte a ne vladama, i ima za cilj spriječiti novi izbjeglički priliv u EU i kupiti vrijeme do eventualnog okončanja sirijskog građanskog rata koji je ušao u desetu godinu.

Turska je prihvatila oko četiri miliona sirijskih izbjeglica i utrošila je više od 40 milijardi dolara za pružanje osnovnih usluga, ali želi da se sredstva EU direktno uplate vladi u Ankari.

Malo je vjerovatno da će čelnici EU, uznemireni onime što smatraju rastućom autoritarnom vladavinom u Turskoj i pogoršanjem stanja s ljudskim pravima, prihvatiti takav zahtijev. Oni također optužuju Tursku da koristi migrante kao monetu za potkusurivanje, što Ankara negira.

Očekuje se da 27 čelnika EU podrže prijedlog finansijske pomoći na njihovom samitu u Bruxellesu u četvrtak, prenosi Reuters.

Izvor:hayat.ba