I Mladić će doživotnu kaznu zatvora izdržavati u Velikoj Britaniji

Nastavljamo podržavati rad Mehanizma, rekao je ambasador Velike Britanije

Nakon Radovana Karadžića, bivšeg čelnika bosanskih Srba, koji će doživotni zatvor izdržavati u Velikoj Britaniji, na Otok će biti prebačen i vojni komandant bosanskih Srba Ratko Mladić, koji je pravosnažno, jednako kao i Karadžić, proglašen krivim za najteže ratne zločine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Predstavnik Velike Britanije na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a izjavio je da će bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić biti prebačen na služenje kazne u tu zemlju i da na taj način daju podršku Mehanizmu.

– Nastavljamo podržavati rad Mehanizma. Podržavamo rad i nadamo se napretku da preostali optuženi dođu pred lice pravde – rekao je ambasador Velike Britanije.

Ratni zločini

Radovan Karadžić, bivši čelnik bosanskih Srba, osuđen za genocid u Srebrenici 1995. godine i ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH između 1992. i 1995., prebačen je u zatvor u Velikoj Britaniji na izdržavanje ostatka doživotne kazne.

Karadžić je 2016. na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, jednako kao i Ratko Mladić, proglašen krivim po 10 od 11 tački optužnice zbog svoje uloge u masovnim ubistvima civila u sukobu u BiH prije više od 25 godina. Godine 2019. sudije u Haagu povećale su mu kaznu sa 40 godina na doživotnu nakon neuspjelog pokušaja žalbe.

Karadžić se protivio transferu u Veliku Britaniju iz sigurnosnih razloga, pozivajući se na slučaj bivšeg srpskog generala Radislava Krstića, kome su zatvorenici “zarezali” grkljan u zatvoru Wakefield u zapadnom Yorkshiru (Krstić je napad preživio), i bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora, koji se, također, žalio na prebacivanje u zatvor u Velikoj Britaniji.

Krivični sudovi

No, Carmel Agius, predsjednik UN-ovog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivično sudove, naredio je Karadžićevo premještanje nakon saslušanja.

Karadžić i Mladić neće služiti kaznu u istom zatvoru.

Pretpostavlja se da će i Mladić tražiti da kaznu ne služi u Velikoj Britaniji.

Izvor:avaz.ba