Inauguracija članova Predsjedništva BiH: Stigao i ukrajinski diplomata

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u 13 sati održat će se Konstituirajuća sjednica na kojoj će biti izvršena primopredaja dužnosti i na kojoj će novoizabrani članovi ove institucije položiti zakletvu.

Iako je bio običaj da konstituirajućoj sjednici prisustvuju i članovi Predsjedništva čiji mandat završava Milorad Dodik je izjavio da mu ne pada na pamet da više uđe u ovu zgradu, tako da on neće doći. Očekuje se dolazak Šefika Džaferovića, a tu je i Željko Komšić koji obnavlja četvrti mandat.

Prve zvanice stižu u zgradu Predsjedništva BiH, a kako javlja reporter “Avaza” prvi je stigao Jakob Finci. U zgradu Predsjedništva stigao je ruski ambasador Igor Kalabuhov, a prisutan je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Marfi (Michael Murphy), kao i ukrajinski otpravnik poslova Serhii Minailov.

Stigao je i ambasador Velike Britanije Džulijan Rajli (Julian Reilly), kao i predsjednici SDP-a, NiP-a, Naše stranke i NES-a Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto i Nermin Ogrešević.

Izvor:avaz.ba