Japanska jabuka ljekovito je voće koje sprječava prerano staranje, evo zašto ih treba jesti

Sezona je japanskihh jabuka koje su u svijetu poznate i pod imenom kaki jabuka. Porijeklom je iz Azije, a u Kini je više od 2000 godina njezin plod poznat kao ljekovito voće.

Kod nas ova voćka narančaste ili crvenkasto-smeđe boje i nije toliko poznata, uglavnom raste u vrtovima u Hercegovini kao ukrasna biljka.

Međutim one ne služe samo kao slatka i ukusna poslastica već imaju obilje zdravstvenih prednosti, uključujući sposobnost poboljšanja zdravlja očiju, smanjenja znakova starenja, sprečavanja različitih vrsta raka, poboljšanja probave, jačanja imunološkog sustava, smanjenja kolesterola, jačanje kostiju, snižavanje krvnog tlaka.

Nadalje, japanske jabuke mogu pomoći vašem tijelu da brže zacijeli, pomoći u mršavljenju, smanjiti upalu i poboljšati cirkulaciju krvi u cijelom tijelu.

Japanska jabuka je bogata brojnim vitaminima, posebno vitaminom A, beta-karotenom, luteinom, likopenom i kriptoksantinom.

Ti vitamini djeluju kao antioksidansi u tijelu kako bi smanjili oksidativni stres i spriječili prerano starenje, kao što su bore, starosne točke, Alzheimerova bolest, umor, gubitak vida, slabost mišića i niz drugih stanja. Tim japanskih istraživača objavio je studiju koja podupire zaštitni potencijal određene vrste polifenola koji se nalazi u kori japanskih jabuka, koji igra ključnu ulogu protiv oksidativnih oštećenja u procesu starenja.

Japanske jabuke se mogu jesti svježe, sušene, sirove ili kuhane, što mijenja okus, ali uglavnom su slatke i mekane. Ako se dopusti potpuno dozrijevanje, meso(unutrašnjost japanske jabuke) se gotovo može izvaditi kašikom.

Stablo japanske jabuke posebno lijepo izgleda u kasnu jesen kada otpadne sve lišće, a plodovi ostanu na granama kao najljepši ukras.

Po jednom stablu kaki jabuka daje i do 200 kilograma ploda, a na inozemnom tržištu jedan njen plod plaća se i po nekoliko eura.

Kod nas kilogram ovog egzotičnog voća košta oko 4 KM.

Izvor:klix.ba