Jevrejska aktivistica: Vodila sam djecu u Palestinu, da svojim očima gledaju aparthejd

Ariel Gold, ekspertica za američku bliskoistočnu politiku, propalestinska aktivistica i američka Jevrejka kojoj je, zbog pozivanja na bojkot Izraela, 2018. godine zabranjen ulaz u tu zemlju.

Preko američke ljevičarske grupe aktivistica Code Pink, kao i medija u SAD-u za koje piše, Gold širi propalestinski glas, zagovara međunarodnu izolaciju Izraela kroz njegov bojkot, obustavu američke vojne pomoći Izraelu i zaustavljanje izraelskog „aparthejda“ kroz stvaranje okruženja u kojem će Palestinci imati potpuno jednaka prava kao i Jevreji.

Zbog svojih aktivnosti je hapšena i u SAD-u i u Izraelu, a na internetu je redovno meta uvreda i prijetnji smrću, no, ne odustaje.

„Nakon što sam saznala da je establišment američkih Jevreja od mene krio historiju i aktivnosti Izraela, osjetila sam se obaveznom da posvetim svoj život nastojanju da dam doprinos okončanju zločina protiv čovječnosti koji se vrše u moje ime, kao Jevrejke. Godine 2014., kada je mojoj djeci bilo 12, odnosno, 13 godina, odvela sam ih u Palestinu, da ostanu sa palestinskim porodicama na Zapadnoj obali i svjedoče sistemu okupacije i aparthejda. Da sve to gledaju svojim očima. Drugačije, nikada ne bi bili svjesni onoga što se zaista događa. Nadam se da sav doprinos koji sam dala i dajem, među kojima su hapšenja u SAD-u i Izraelu, kao i deportacija iz Izraela, makar malo pomaže da se javno mišljenje među Jevrejima i u međunarodnoj zajednici promijeni“, kaže Ariel Gold za Al Jazeeru, govoreći o motivima za svoj aktivizam.

Izvor:saff.ba