Klaudija Taner, ministrica odbrane Austrije, u posjeti BiH: Zapadni Balkan je za nas veoma važna regija

Imamo planirano u ovoj godini 20 aktivnosti sprovesti u BiH i 25 aktivnosti u Austriji i nadam se da će epidemiološka situacija dozvoliti da to realizujemo, rekao Podžić

Ministrica odbrane Austrije Klaudija Taner (Klaudia Tanner) boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH) tokom koje se u utorak u Sarajevu sastala s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, javlja Anadolija.

U sjedištu Ministarstva odbrane BiH u Sarajevu održan je svečani doček ministrice obrane Republike Austrije i razgovor delegacija, nakon čega je održana konferencija za medije.

Taner je kazala kako joj je drago što boravi u posjeti BiH, a zahvalila je i Podžiću na srdačnom prijemu i konstruktivnim razgovorima.

Posebni odnosi

Osvrnula se na tradicionalno dobre odnose Austrije sa zemljama na Balkanu, a naročito s BiH.

– Zapadni Balkan je veoma važna regija za Republiku Austriju i stoga pratimo situaciju i veoma smo vojno prisutni i angažirani pri operaciji EUFOR-a “Althea” jer Austrija, pored toga što je komandant EUFOR-a posljednjih godina, tradicionalno iz Austrije ima i najveći broj vojnika – rekla je Taner.

Zahvalila je na podršci austrijskom kontingentu EUFOR-a.

– Nas, BiH i Austriju, vežu posebni odnosi, a to se održava i na različite saradnje u različitim oblastima – rekla je Taner.

Dodala je kako je težište bilateralne saradnje obuka bh. kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji, a 18 kadeta iz BiH trenutno je u Austriji.

– Ova obuka se odvija jako dobro i rečeno mi je da je učinak koji ostvaruju bh. kadeti veoma dobar – istakla je Taner.

Dodala kako Austrija želi i nastavak saradnje.

Taner je kazala kako je u okviru regionalne inicijative zapadni Balkan planirano jačanje zajedničke saradnje radi savladavanja zajedničkih izazova (migracija, pandemija…) te zajedničko učešće u operacijama podrške miru.

– Jako se radujem nastavku naše bilateralne saradnje s bh. kolegom i još jednom koristim priliku da se zahvalim od srca na srdačnom prijemu – rekla je Taner.

Podžić je tom prilikom rekao kako mu je drago da u posjeti Ministarstvu odbrane boravi ministrica odbrane jedne izuzetno prijateljske zemlje.

– Jasno vam je da Republika Austrija igra važnu ulogu i u Evropskoj uniji (EU) i u regiji zapadnog Balkana, posebno u BiH, i da je to u našoj zemlji predstavljeno kroz učešće prvenstveno jedne jake ambasade, kroz učešće u Evropskoj misiji, u OHR-u i EUFOR-u – rekao je Podžić.

Osvrnuvši se na saradnju dvaju ministarstava, Podžić je rekao kako je to saradnja za primjer.

Dodao je kako je pandemija koronavirusa COVID-19 ograničila organiziranje određenih aktivnosti u 2020.

– Mogu vam reći da imamo planirano u ovoj godini 20 aktivnosti sprovesti u BiH i 25 aktivnosti u Austriji i nadam se da će epidemiološka situacija dozvoliti da to realizujemo – rekao je Podžić.

Osvrnuo se i na obuku bh. kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji za koju se nada da će biti nastavljena i u budućnosti, čak i u intenziviranom obliku.

– Naša iskustva govore da ljudi koji dođu s školovanja iz Austrije, ne samo da su izvrsni oficiri koji govore dva svjetska jezika, engleski i njemački, nego su to jako obučeni dobri vojnici koji za povećanje kapaciteta naših Oružanih snaga znače puno – rekao je Podžić.

Smatra kako su ovi oficiri fantastična veza naroda dviju zemalja.

  • Podžić i Taner u Sarajevu

    Podžić i Taner u Sarajevu

    Foto: Anadolija


Nastavak procesa

S Taner je razgovarao i o radu EUFOR-a u BiH te svim njihovim aktivnostima u zemlji.

Razgovaralo se i o mogućim misijama EU u koje bi se OS BiH mogle uključiti, s obzirom na to da se ovih dana privodi kraju misija “Odlučna podrška” u Afganistanu te se bh. vojnici brzo vraćaju iz te misije.

– U septembru u Austriji ćemo održati sastanak ministara odbrane zemalja zapadnog Balkana, pod rukovodstvom ministrice Taner. To je aktivnost koja je počela 2018. godine. Nažalost, zbog Covid-19, ona je malo usporena, ali tražimo načine saradnje u oblasti zapadnog Balkana i zahvaljujući Republici Austriji mislim da ćemo taj proces vrlo brzo nastaviti – rekao je Podžić.

Izvor:avaz.ba