“Krvavo nebo” prestrašilo stanovnike kineskog grada, a nakon toga su se oglasili i meteorolozi

Prizor crvenog neba iznad kineskog grada Zhoushan je prestrašio njegove stanovnike. Pretpostavlja se da je ovo posljedica prelamanja i rasipanja svjetlosti sa brodova iz obližnje luke.

Strani mediji izvještavaju da se “krvavo nebo” pojavilo protekli vikend te da je uzrokovalo paniku među ljudima. Nebo je bilo najcrvenije upravo u blizini same luke.

Ovaj fenomen mogao se vidjeti iz mnogih domova, a brojni su oni koji su snimili ovaj prizor. Snimci su objavljeni na društvenim mrežama te su vrlo brzo postali među najgledanijim u Kini.

Neki od korisnika društvenih mreža su poručili da je “krvavo nebo” kod njih izazvalo “apokaliptični strah”. Za pojedine je ovo i, kako su naveli, loš predznak zbog načina na koji je kineska vlada reagovala na pandemiju koronavirusa.

Međutim, u meteorološkom zavodu Zhoushana su objasnili o čemu je riječ. Kako su naveli, kada su vremenski uslovi povoljni, voda u atmosferi stvara aerosole koji prelamaju i raspršuju svjetlost ribarskih brodova te time stvaraju crveno nebo.

Izvor: Klix.ba