Makron: Francuska će biti prva velika nacija koja neće koristiti ugalj, plin i naftu

To je moguće i mi ćemo to i realizirati, istakao je aktuelni predsjednik Francuske

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) obećao je danas da će Francusku učiniti “prvom velikom nacijom” koja će prestati koristiti naftu, ugalj i plin kao izvore energije, nastojeći se tako približiti mladim i zelenim glasačima iz bojazni da bi upravo oni u drugome krugu izbora sljedeće sedmice mogli biti suzdržani.

Na skupu u Marseilleu, čiji su stanovnici u prvome krugu izbora 10. aprila masovno glasali za kandidata radikalne ljevice Žan Luka Melenhona (Jean-Luca Melenchon), Makron je pokušao povećati malu prednost koju, kako pokazuju istraživanja javnog mišljenja, ima u odnosu na svoju najsnažniju suparnicu, desničarku Marine Le Pen.

“Biram nuklearnu energiju”
Uoči drugog kruga izbora 24. aprila, predsjednička utrka se vodi na ljevici jer oboje kandidata nastoje privući glasače koji su u prvome krugu prošle nedjelje izabrali Melenhona.

 

Makron je rekao da će njegov idući premijer biti izravno angažiran na, kako je kazao – “zelenom planiranju”.

– Čini mi se da je puno tjeskobe među našim mladim ljudima – rekao je Makron okupljenima ispred palate Pharo kod marseilleske stare luke.

– Misija novog premijera bit će učiniti Francusku prvom velikom nacijom koja će postupno prestati koristiti plin, naftu i ugalj. To je moguće i mi ćemo to i realizirati. Između uglja i plina s jedne strane i nuklearne energije s druge, biram nuklearnu – kazao je svojim pristalicama Makron.

Obećao izgradnju šest nuklearnih reaktora
Aktualni francuski predsjednik već najavio da do sredine stoljeća želi izgraditi šest novih nuklearnih reaktora i pokrenuti studije za izgradnju njih još osam, povećati kapacitete za korištenje solarne energije za deset puta i izgraditi 50 vjetroelektrana u priobalju. Rekao je i da godišnje želi omogućiti postavljanje solarnih panela na 700.000 domova, što će omogućiti uštedu energije.

Okupljenima je kazao i da želi uvesti nacionalni dan prirode koji bi se obilježavao svake godine u maju, a Marine Le Pen je nazvao “klimatskim skeptikom”.

Nakon prvog kruga izbora, Makron se otvara prema ljevici i “socijalnim” temama, premda se ranije predstavljao kao političar koji ne pripada “ni desnici, ni ljevici”, ali ga ipak nazivaju “predsjednikom bogatih”.

No u međuvremenu pokušava pridobiti obrazovanije biračko tijelo, birače lijevog centra i urbano stanovništvo među Melenhonovim pristašama.

51% Melenhonovih birača je neodlučno
Makron je na izborima 2017. birače privukao kao novo lice na političkoj pozornici. Tada je pobijedio Le Pen sa 66 posto glasova jer su birači u velikom broju glasovali protiv krajnje desnice.

Anketa javnog mišljenja provedena u subotu za Ipsos pokazala je da 33 posto Melenhonovih birača planira glasati za Makrona, 16 posto za Le Pen, a 51 posto je neodlučno. prneosi “Avaz“.

Izvor:haber.ba