Mijatović pozvao Skupštinu Srbije i Parlament BiH da usvoje rezoluciju o Srebrenici

Nakon što je Skupština Crne Gore sinoć izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, oglasio se i potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović, uputivši poziv Skupštini Srbije i Parlamentu BiH da urade isto.

Mijatovićev Facebook status u nastavku prenosimo u cjelosti:

“Usvajanje Rezolucije predstavlja civilizacijski čin, a pokazuje da je Crna Gora, bez obzira na velike unutrašnje turbulencije, izrasla u zrelu državu.

Sve što se dogodilo u i oko Srebrenice je definisano presudama Međunarodnog suda u Hagu koji su priznale sve zemlje bivše Jugoslavije i sa kojim sarađuju i danas.

Genocid koji je počinjen ne može nikom biti na ponos, već velika neizbrisiva sramota ali pojedinaca i nikako jednog naroda!

Negiranje genocida je anticivilizacijski čin i sa tim se mora prekinuti.

Nova generacija političara mora prihvatiti teret prošlosti i krenuti naprijed, to je jedini ispravan put.

Srpski političari u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini moraju pokazati ljudsku zrelost i reći DA – genocid je počinjen, neka odgovaraju oni koji su ga planirali i počinili i da se više nikada i nikome ne dogodi.

Bošnjački političari u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini trebaju uraditi sve da se počinjeni genocid ne zaboravi, ali i da prestanu isti da koriste u političke shvrhe jer bošnjački narod je mnogo veći i ima mnogo više da ponudi regionu od korištenja genocida u Srebrenici u političke svrhe,pišu Vijesti

Čestitam Crnoj Gori na činu usvajanja Rezolucije, a pozivam Skupštinu Republike Srbije i Parlamentarnu Skupštinu BiH da usvojimo istu Rezoluciju i time pokažemo da smo zreli i odgovorni ljudi, da zatvorimo jedno poglavlje naše teške istorije, a otvorimo poglavlje života i zajedničke budućnosti.”

Izvor:haber.ba