Načelnik Grujičić ima objašnjenje zašto su poskidani baneri kojima se čestita Kurban – bajram

Postoje mjesta gdje se to tradicionalno postavlja, ja sam te banere naslijedio, tvrdi načelnik Srebrenice

Nakon što je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić naredio pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Srebrenica da poskidaju sve bajramske čestitke u ovom gradu, kontaktirali smo i prvog čovjeka ove lokalne zajednice.

Grujičić je za portal “Avaza” rekao da su i ove godine planirali postaviti banere koji čestitaju vjerske praznike svim narodima.

– Postoje mjesta gdje se to tradicionalno postavlja, ja sam te banere naslijedio. Ove godine neko je to zloupotrijebio. To je cilj nekih ljudi iz IZ, Damira Peštalića koji službuje u IZ i koji je iskoristio ovaj praznik da isprovocira mene kao načelnika i građane. Niko nije nabavio te banere, mi imamo tipske banere. Cilj je provokacija i dizanje tenzija i pred praznik. Neće da vrate te banere i imamo sada problem – tvrdi Grujičić.

Kazao je da baneri nisu zastarjeli te da niko nije uputio inicijativu da se zamijene.

Dodao je da će poslije Bajrama pokrenuti postupak protiv odgovornih.

Podsjećamo da je predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković za “Avaz” kazao da su baneri koji su ranije postavljani dotrajali te da se nisu mogli više upotrebljavati.

– I Medžlis Islamske zajednice je o svom trošku odštampao nove banere koji nisu imali logo Opštine nego su samo imali poruku Bajram Šerif Mubarek Olsun i simbol Islamske zajednice u BiH. Oni su jutros postavljeni. Međutim, na nerazumijevanje i bahatost načelnika Opštine, kojeg je to dotaklo jer nema loga Opštine, naredio je Vatrogasnoj jedinici da skinu ove banere i postave stare, koji u suštini i ne postoje. Sada je nastao ogroman problem koji je izritirao  svakog Bošnjaka koji ne prihvata činjenicu da je neko došao i poskidao čestitke s nekoliko mjesta u gradu – smatra Duraković.

Izvor:avaz.ba