NAKON ŠOKANTNOG OTKRIĆA O GROBNICI DJECE: IZGORJELE ČETIRI CRKVE U KANADI

Još dvije crkve izgorjele su u Britanskoj Kolumbiji, na području na kojem živi autohtono indijansko stanovništvo.

Požar se desio u subotu ujutro, a crkve su izgorjele za manje od sat.

Policija je objavila da su crkve potpuno uništene, dodavši kako požare smatra “sumnjivim”, piše BBC.

I prošlog ponedjeljka izgorjele su dvije crkve u istoj provinciji.

  • Zasad nema uhapšenih ni optuženih, istraga i dalje traje – izjavio je portparol policije Jason Boyda.

Do ovih požara došlo je nakon otkrića koje je šokiralo Kanadu, ali i svijet. Autohtono pleme je prošle sedmice objavilo otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mjestu nekadašnjeg internata, čime je razotkriven djelić strašne sudbine koju su prolazila djeca autohtonog stanovništva u katoličkim školama za asimilaciju.

  • Istraživanja smo počeli georadarom 2. juna i do jučer smo pronašli 751 neobilježen grob – rekao je čelnik Cadmus Delomre. Riječ je o novom otkriću u općini Marieval na zapadu zemlje, drugom u manje od mjesec dana.
  • To nije masovna grobnica, to su neidentificirani grobovi. Neki su možda i mogli biti identificirani, no predstavnici Katoličke crkve uklonili su nadgrobne ploče. To je u Kanadi kriminalni čin – dodao je.

Saopćenjem za javnost oglasio se i kanadski premijer Justin Trudeau koji je istakao da Kanada mora izvući pouke iz svoje prošlosti i krenuti putem pomirbe.

Iskopavanja oko nekadašnje škole u Marievalu počela su krajem maja nakon otkrića ostataka 215 učenika zakopanih na mjestu nekadašnjeg internata za djecu autohtonog stanovništva Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, najzapadnijoj pokrajini Kanade.

Srednjovjekovnom indijskom rezidencijalnom školom upravljala je i Rimokatolička crkva.

Između 1863. i 1998. godine više od 150.000 autohtone djece oduzeto je od njihovih porodica i smješteno u ove škole širom Kanade.

Komisija pokrenuta 2008. godine da bi dokumentovala uticaj ovog sistema otkrila je da se veliki broj autohtone djece nikada nije vratio u svoje matične zajednice. Izvještaj komisije kaže da je takva praksa predstavljala kulturni genocid. Mnoga su djeca bila izložena zlostavljanju, silovanju i pothranjenosti.

Izvor:hayat.ba