NAŽALOST, KIŠE VIŠE NEMA, STIŽE ŠESTI TOPLOTNI VAL: NEDIM SLADIĆ NAJAVLJUJE SUŠNO VRIJEME I U SEPTEMBRU

Što se tiče ovog perioda sa nešto ugodnijim temperaturama zraka, on će potrajati još eventualno dva dana nakon čega ponovo slijedi novi priliv sve toplije zračne mase iz oblasti Mediterana što će onda usloviti povratak onog pavog ljeta – kaže mladi meteorolog Nedim Sladić.

  • Vidjet ćemo kako će se stvari posložiti u vidu parametara koji se moraju ispuniti za šesti toplotni talas, a to znači da pet dana zaredom temperatura zraka prelazi pet i više stepeni po definiciji tehničkih specifikacija Svjetske meteorološke organizacije. Šta to znači? Prosječna temepratura u većini gradova BiH se kreće između 26 i 29 stepeni. To su neke uobičajene vrijednosti. Sve iznad 31 u Bosni, a preko 33 stepena u Hercegovini se smatra početkom toplotnog vala – kazao je.

Nažalost, dodao je, kiše više nema!

  • Eventualno danas još neki lokalni pljusak u Hercegovini. Hajde da se nadamo da će pasti na onom području gdje je jučer i trebala da padne i gdje je bila najpotrebnija. Relativno se sušan period nastavlja i u septembar – dodao je za N1.

Prema najavama iz Federalnog hidrometeorološko zavoda, od 19. do 23. prognozira se suho vrijeme uz svježa i maglovita jutra.

Očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretat će se od 9 do 14, u Hercegovini od 15 do 20, a maksimalne u Bosni od 26 do 31, u Hercegovini od 33 do 38 °C.

Nestabilnije vremenske prilike prognoziraju se od 24. do 27. augusta, uz pljuskove praćene grmljavinom i jače udare vjetra na jugu zemlje, a potom slijedi stabilnije i suho vrijeme do kraja augusta.

Od 24. do 31.08. jutarnje temperature u Bosni od 10 do 15, u Hercegovini do 20°C, danju temperature u Bosni između 26 i 31, u Hercegovini do 35 °C.

Izvor:hayat.ba