Njemačka: Nakon 11 sedmica od sutra rade berberi i frizeri

Berberi i frizeri u Njemačkoj koji su zatvoreni od sredine decembra zbog pandemije koronavirusa, a u ponedjeljak će otvoriti vrata svojih radnji klijentima, nakon 11 sedmica, javlja Anadolu Agency (AA).

Do odluke o zatvaranju berbera i frizera došlo je, nakon povećanja broja slučajeva koronavirusa, na sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel s državnim premijerima 16. decembra 2020. godine.

Na sastanku koji je održan 11. februara odlučeno je da berberi i frizeri mogu da nastave da rade od 1. marta u okviru relaksacije mjera do koje je došlo zbog smanjenja broja slučajeva koronavirusa.

Ovu odluku pozdravili su berberi i frizeri širom Njemačke. “Naši termini popunjeni su tokom cijelog marta, a počinjemo zakazivati nove termine”, rekao je Ali Kocakaya, frizer u okrugu Charlottenburg.

Napominjući da i klijenti jedva čekaju otvaranje berbernica, Kocakaya je istakao da su završili pripreme za otvaranje.

“Klijenti koji ranije dođu ranije, moraju pričekati vani. S obzirom da radimo prema zakazanim terminima, možemo ugostiti klijente samo u određeno vrijeme”, dodao je Kocakaya.

Isa Gozcu, koji radi kao berber u okrugu Moabit u Berlinu, izjavio je da je bio srećan kada je čuo da će im biti dozvoljen rad od marta.

“Preduzeli smo mnoge mjere opreza, dezinfikujemo sve nakon brijanja, a koristimo jednokratne ručnike i navlake. Svake večeri metalnu opremu dezinfikujemo u mašini za dezinfekciju”, rekao je on.

Navodeći mjere koje moraju poštovati Gozcu je rekao:

“Možemo primiti samo onoliko klijenata koliko imamo mjesta na kojima radimo”.

Izvor:Tuzlanski.ba