NUTRICIONIST OBJASNIO ZAŠTO SU BANANE IDEALNA HRANA NAKON TRENINGA

Jeste li se ikada zapitali zašto toliko maratonaca jede banane tokom utrka? Banane su izvrsne za poticanje tjelesne aktivnosti, evo zašto je upravo ovo voće najbolji izbor za jelo nakon treninga.

Dijetetičarka Brittany Lubeck objašnjava: “Banane su „pune ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom, koji pružaju odličan brzi izvor energije za održavanje tijela u pokretu tijekom vježbanja”, kaže Lubeck, dodajući da vam “ne dižu šećer u krvi”. Ova pogodnost pomaže spriječiti pad energije, napominje ona, prenosi TheHealthy.

Lubeck također naglašava dobrobit banana nakon vježbanja o kojoj se rjeđe raspravlja: “Banane su bogate antioksidansima i drugim fitonutrijentima za koje se zna da imaju zdravstvene prednosti, uključujući protuupalna svojstva.”

Zašto je to važno za vaše vježbanje? Studija objavljena u recenziranom časopisu PLOS One pokazala je da banane smanjuju upalu. Upala se može pojaviti iz više razloga, kao što je kada se imunološki sustav bori protiv uočene bolesti, kao i od jedenja mliječnih proizvoda, pšenice ili prerađene hrane. Ali također, upala može biti jedan od prirodnih odgovora tijela na fizičku aktivnost.

Banane pomažu u smirivanju upale zahvaljujući svojim esencijalnim vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji mogu pomoći u održavanju vaše energije tijekom napornog treninga, kao i pomoći vam da se brže oporavite. Kao što Lubeck objašnjava: “Antioksidansi u bananama igraju važnu ulogu u smanjenju slobodnih radikala koji mogu izazvati oksidativni stres ako se ne uklone iz tijela.”

I kora banane ima svoje dobrobiti

Kuharica i dijetetičarka Jackie Newgent razlaže nalaze nove studije o antioksidansima koji bi mogli biti dostupni iz neočekivanog dijela voća: kore. “Kora banane, osobito crvena, također pokazuje iznenađujuće dobrobiti protiv oksidativnog stresa”, objašnjava Newgent. “In vitro studija iz 2022. godine pokazala je da ekstrakti kore banane mogu biti učinkoviti u borbi protiv oksidativnog stresa, što ih čini potencijalno prikladnima za biofarmaceutsku upotrebu ili obogaćivanje krema za UV zaštitu.” Kuharica kaže da nekoliko opcija za jela od kore banane mogu biti “slanina” od kore banane, kao i fajitas ili carnitas od kore banane – iako, kaže Newgent.

Izvor: hayat.ba