OVA BH. KOMPANIJA MJESEČNO PROIZVEDE VIŠE OD 30 HILJADA STOLICA I SVE PRODA NA INO TRŽIŠTU

Privatno preduzeće Wood Team osnovano je 2010. u Ilijašu, a nekoliko godina kasnije, tačnije, 2014. otvaraju i drugi pogon koji je smješten u Visokom, gdje se sada nalazi i njihovo sjedište.

Kako su kazali tokom obilaska pogona, kompanija planira razviti novu proizvodnu liniju koja bi im omogućila proizvodnju metalnih dijelova za stolice, a nabavka softvera za upravljanje robotima za zavarivanje povećat će preciznost i kvalitet varenja, te će se povećati i broj zaposlenih, jer će, prethodno obučeni, raditi na novoj opremi.

Harun Smailbegović, direktor razvoja u Wood Teamu, kaže da je broj uposlenih sada 420, a mjesečni kapacitet proizvodnje je 30 hiljada stolica.

  • Uglavnom proizvodimo trpezarijske stolice od drveta, a cilj nam je da prijeđemo na proizvodnju stolica sa metalnim dijelovima i zbog toga smo aplicirali na projekat koji finansira Europska unija, pojašnjava Smailbegović napominjući da će sredstva, a radi se o više od 200 hiljada KM, značajno olakšati put do njihovog cilja.
  • Aplicirali smo za određene mašine koje bismo koristili u proizvodnji metalnih dijelova za stolice, između ostalih, mašinu za savijanje ili robotsku ruku za varenje, govori Smailbegović, piše Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da zbog pandemije koronavirusa ne mogu, kao što su planirali, svoje stolice da promovišu na sajmu u Njemačkoj, sredstva koja su bila namijenjena za to, preusmjeriće na informacioni sistem.

  • Pandemija je stvorila određene probleme i na domaćem i na inostranom tržištu, ali kada sve sagledamo, nama nije prouzrokovala previše problema. Naime, nastavili smo raditi na skoro normalan način. Nismo morali zaustaviti proizvodnju, čime smo izuzetno zadovoljni, dodao je Smailbegović.

Govori nam da je cilj Wood Teama osvajanje novih tržišta, ali da i sada 95 posto proizvedenih stolica izvoze.

  • Kupci su nam većinom iz Njemačke, a zatim prednjače s kupovinom i ljudi iz Austrije, Švicarske i Holandije. Prodajemo i u Bosni i Hercegovini, ali za nas je to maleno tržište, govori Smailbegović napominjući da svaka država ima svoj stil, a da i svaki kupac ima različit zahtjev, piše Ollobođenje.

Upravo zbog različitih stilova Wood Team u svom radu osluškuje želje kupaca.

  • Tako smo nakon konsultacije sa kupcima i sagledavanja njihovih želja odlučili da krenemo u proizvodnju stolica sa metalnim dijelovima, što polako i realizujemo, istakao je Smailbegović.

Dodao je da već imaju i osam novouposlenih, a da će ih biti najmanje 30, tako da će, prema planovima, naredne godine već moći proizvoditi 10 hiljada stolica od metala.

Jasminka Mimić, direktorica Wood Teama u Visokom, ističe da je, zbog dobrog poslovanja, kompaniji potrebno još radne snage.

  • Korak po korak, godinu za godinom, firma se razvija, tako da smo iz Ilijaša, gdje je pogon za preradu drveta, rastom prešli u Visoko, gdje se radi kompletna obrada narudžbi za naše kupce, kao i utovar robe za izvoz, govori Mimić, pojašnjavajući da je u Visokom uposleno 200 ljudi, a u Ilijašu stotinu.

Naglasila je i da se tapeciranje i ljepši dio proizvodnje stolica radi u Visokom.

  • Naše tržište je takvo da smo imali potrebu da širimo obim proizvodnje, pa smo otišli i u Brezu, gdje širimo kapacitet drvne proizvodnje, izgradili smo 3.000 dodatnih kvadrata u Visokom, pojašnjava Mimić i već nam predstavlja naredni korak ove uspješne kompanije.

Kako je naglasila, kompanija je već započela i proizvodnju u Zenici.

  • Mali je to pogon koji za sada funkcionira sa 30 radnika, ali i odatle već pomalo počinje izvoz. Sva naša dalja ulaganja će biti usmjerena na razvoj te firme u Zenici, ističe Mimić.

Govori ona da se izvoznici suočavaju sa problemima, da ne nailaze na podršku državnih institucija.

  • Potrebna je velika pomoć firmama koje izvoze, trebali bismo imati dosta povoljnije uslove za rad nego ostale firme koje se bave izvozom sirovog drveta, smatra Mimić i dodaje da su se ipak odlučili da drveni proizvod bude i njihov glavni proizvod jer je BiH država koja ima uslove za to.

Jedan od uposlenih Edin Džafić nam je kazao da je zadovoljan uslovima rada u ovoj kompaniji.

  • Radna atmosfera je super, radim tu već osam mjeseci i zahvalan sam šefovima na strpljenju i znanju koje su mi prenijeli, rekao je Džafić.

Izvor:hayat.ba