Rođen sa manje od pola kilograma bez šansi da preživi, a sada je proslavio prvi rođendan

Rođen 131 dan prije očekivanog termina, Ričard je težio tek 340 grama

Mali borac. Šta drugo bi se moglo reći o Ričardu Skotu Vilijamu Hačinsonu koji je ušao u Ginisovu knjigu kao najranije rođena beba koja je preživjela.

Rođen je u dječjoj bolnici u Mineapolisu pet mesjeci prerano. Njegovi doktori roditeljima su rekli sumorne prognoze, piše RTS.

Njegova majka, Bet Hačinson, doživjela je medicinske komplikacije koje su izazvale porođaj u četvrtom mjesecu trudnoće.

Rođen 131 dan prije očekivanog termina, Ričard je težio tek 340 grama. Bio je toliko mali da su roditelji mogli da ga drže u dlanu jedne ruke, navode iz Ginisove knjige rekorda.

  • Mali Ričard proslavio rođendan

    Mali Ričard proslavio rođendan

    Foto: Agencije


– Kada su roditelji Rik i Bet razgovarali sa ljekarima, naš neonatalni tim im teška srca objasnio da ne očekuje da će Ričard, jer je rođen veoma rano, uspjeti da preživi – rekla je doktorica Stejsi Kern, koja je pratila Ričardovo stanje.

– Znala sam da će prve nedjelje Ričardovog života biti veoma teške, ali sam osjećala da bi mogao da preživi ako uspje da pregura to – dodala je.

Zbog pandemije koronavirusa, Ričardovim roditeljima nije bilo dozvoljeno da ostanu u bolnici preko noći, pa su svaki dan po nekoliko sati putovali u bolnicu da budu pored njega.

  • Ušao i u Ginisovu knjigu rekorda

    Ušao i u Ginisovu knjigu rekorda

    Foto: Agencije


U decembru 2020. godine, nakon više od 6 mjeseci u bolnici, Ričard je otpušten i otišao je kući u naručju svojih roditelja.

– Dan kada su je dobio otpusnu listu bio je poseban. Sjećam se da su mi se oči napunile suzama kada sam ga podigla iz kreveca – prisjetila se Bet.

Prije više od 2 sedmice, 5. juna, mali borac proslavio je i svoj prvi rođendan u krugu porodice.

Izvor:avaz.ba