ŠTA ZNAČE NEOBJAŠNJIVE MODRICE I ŠTO MOŽETE PODUZETI DA SE ONE NE POJAVLJUJU?

Modrica je odraz manje povrede krvnih žila ispod površine kože, a ako se dogodi oštećenje mogu se iz njih izliti manje količine krvi što za rezultat daje dobro poznate ljubičasto – zeleno – crne modrice.

Zašto su neki ljudi podložni nastanku modrica po rukama, nogama i ostatku tijela?

Žena ste

  • Nije fer, ali je istina: Žene puno lakše ‘zarade’ modrice od muškaraca. Muškarci imaju deblju kožu i više kolagena, što djeluje kao bolja zaštita krvnih žila od povreda – navodi dr. Cory Fisher porodični ljekar u klinici Cleveland.

Starite

Starenjem se koža stanjuje, a krvne žile su poroznije, što može uzrokovati modrice koje nismo očekivali. Kako se koža stanjuje tako se gube kolagen i masnoće koje su štitile krvne žile. Krvne žile gube i elastičnost pa se lakše oštećuju, navodi Ordinacija.vecernji.hr.

Koristite lijekove za razrjeđivanje krvi

  • Ovi se lijekovi koriste za liječenje aritmije i krvnih ugrušaka, i to je jednostavno objašnjenje za neobjašnjive masnice – pojašnjava dr. Fisher te napominje da uzrok mogu biti i drugi lijekovi koji imaju isti efekt, poput aspirina ili ibuprofena.

Uzimate antidepresive

Neke od studija su dokazale da lijekovi koji se koriste u svrhu liječenja depresija i sličnih poremećaja mogu utjecati na proces zgrušavanja krvi, ističe dr. Fisher

Manjak vitamina

Manjak vitamina C i K mogu uzrokovati nenadanu pojavu modrica, ali ako živite na području gdje se jedu kvalitetne, organski uzgojene namirnice, niste u ovoj grupi ljudi.

Izvor:hayat.ba