Stanivuković: Pružio sam ruku za bolju budućnost, ne znači da ću mijenjati stavove o prošlosti

Moj stav o prošlosti je bio poznat i prije poziva u Mostar, rekao je Stanivuković

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković reagirao je nakon što su mu Mostarci otkazali pozivnicu za skokove sa Starog mosta zbog njegovog komentara na odluku Valentina Incka (Inzka) da nametne dopune o Krivičnom zakonu kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

– Poštovani, to što sam pružio ruku za bolju budućnost, ne znači da ću mijenjati stavove o prošlosti. Moj stav po ovim pitanjima je bio poznat i prije nego što sam dobio poziv da prisustvujem tradicionalnim skokovima sa Starog mosta. Smatram da ono što se desilo prije skoro 30 godina ne može i ne treba utjecati na to da danas uživamo u skokovima i zajedno gradimo mostove zajedništva i saradnje – rekao je Stanivuković.

Dalje je dodao da su mnogi skakači iz Mostara bili gosti na skokovima u Banjoj Luci.

– Moj stav je i tada bio poznat. Ja se borim protiv gušenja bilo kakvih sloboda, pogotovo kada je riječ o slobodi iznošenja ličnog stava, kao stuba demokratskog društva. U Banjaluci se tako i ponašamo, mi ne dijelimo ljude. Vi ste, da biste zadovoljili dnevno-političke potrebe, poslali ružnu poruku Banjaluci, Republici Srpskoj, ali čitavom regionu. Moja dužnost je da na ovo ne odgovorim onako kako vi želite, već da se izdignem iznad vraćanja u prošlost i nametanja koja ne donose ništa dobro. Imao sam namjeru da gledam skokove i posjetim našu sabornu crkvu u Mostaru, ako sam na skokovima nepoželjan, znam gdje to neću biti. Poštovani, mostovi su napravljeni da nas spajaju, a ne da nas dijele – poručio je Stanivuković.

Podsjećamo da je Stanivuković naveo da potez Incka “strahovito loš” te da ga niko ne može strpati u zatvor, ni krivično goniti i da će “određene stvari u prošlosti vidjeti onako kako ja to vidim, onako kako sam ja učio i ima pravo na to, a ne da mi neko nekim zakonom nameće moje mišljenje i pogled na istoriju”.

Izvor:avaz.ba