Vučić o dešavanjima u regionu: Ključni su odnosi sa Bošnjacima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je jučer o regionalnim odnosima, uključujući i BiH.

Rekao je i da misli da su ključni odnosi koje će Srbija morati da razvija sa Bošnjacima.

“Ali oni pitaju što ja puštam Dodika da priča nešto drugo nego ja”, rekao je Vučić za Pink TV.

Vučić je zapitao kako neki političari u BiH govore svakog dana da Republika Srpska ne može biti država, a sa lakoćom priznaju kao suverenu državu “neku teritoriju na teritoriji druge države, iako nije priznata od UN-a”.

Zapitao je “odakle im moralno pravo da u Srbiji od bilo koga traže da govori nešto drugačije po pitanju Republike Srpske”.

“To ne znači da ću ja promijeniti stav, jer znam da nam treba mir, poštovanje granica sa BiH. Poštujem integritet BiH. Pa vas pitam, imate li imalo obraza kada takve gluposti govorite? Ili mislite da je dovoljno da se dodvoravate nekome na Zapadu”, rekao je Vučić.

Osvrnuo se na, kako je rekao, naoružavanje Prištine rekavši da niko nema pravo na to, “ali da ih baš briga”.

“Sporazum iz Kumanova predviđa samo KFOR kao silu na Kosovu. Moje pitanje za Zapad je vrlo prosto, ne samo za Engleze koji ih naoružavaju vrlo opasnim oružjem – jeste li to vi oni isti koji od nas tražite svaki put da poštujemo međunarodno pravo, a vi ga gazite svaki dan. Što ih naoružavate? Kako to da vam smeta kad se Srbija naoružava, a ne smeta kada se Hrvatska naoružava?”, upitao je, prenio je B92.

Upitao je i za koga su ti hrvatski rafali, bredliji, partije i planiraju li da napadnu Sloveniju ili Austriju?

“Što se oružja tiče – nema koga ne naoružavate, a pričate o miru. A mi kupujemo defanzivno kinesko oružje za koje su pričali da su krntije i onda su se sjetili da i nisu baš takve krntije”, rekao je.

Poručio je da Srbija nastaviti da čuva svoju zemlju.

“Imamo poštovanje prema KFOR-u i NATO-u, ali nemojte da nas pitate zašto nešto kupujemo”, dodao je.

Rekao je i da je Srbija danas potpuno okružena NATO zemljama i to nije tajna.

“Mi želimo da gradimo dobre odnose na njima, ali mi želimo da imamo svoju politiku i uskoro ćemo doneti nove akte po pitanju odbrane zemlje”, naglas je Vučić.

Izvor:klix.ba