ZIMA BLAGA, POGONI SE GASE: PROIZVOĐAČI PELETA U BIH NAJAVLJUJU TUŽBE

Iz Asocijacije certifikovanih proizvođača peleta u BiH najavili su da će tražiti nadoknadu štete nastale zabranom izvoza koja je na snazi već šest mjeseci.

Tvrde da je zbog nemogućnosti plasiranja proizvoda ugrožena proizvodnja te da se gase pogoni. Najavljuju i tužbe.

Zabrana izvoza peleta na snazi je šest mjeseci. Cijene za domaće tržište ograničene. Domaći kupci već namireni, a proizvođači u problemu.

Nemaju kome plasirati pelet dok se ne dozvoli izvoz. Posljednja tri mjeseca, kažu, apsolutno nema prodaje na domaćem tržištu jer je ovdašnje stanovništvo već obezbijeđeno.

  • To je mrtvi period za nas. Tada nama ino kupci uplaćuju određene avanse za čitavu sljedeću godinu. I mi preživimo sljedećih par mjeseci od toga. Sada ne da nećemo primiti te avanse nego ćemo teško povratiti povjerenje tih kupaca da uopšte ugovaramo i prodajemo pelet na tim tržištima – navodi predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović.

Desetak proizvođača obustavili su proizvodnju, a pojedini pogoni oglašeni su za prodaju.

Vlasnici pogona koji su oglasili prodaju se nisu željeli javno oglašavati ali su nam potvrdili da su problemi zbog nemogućnosti izvoza jedan od razloga zbog kojeg su se odlučili obustaviti proizvodnju.

Smanjenu potražnju za svim proizvodima od drveta bilježe i trgovci, pripisujući to vremenskim uslovima, prenosi BHRT.

  • U ovom trenutku bilježimo skoro pa nikakvu prodaju, prodaje skoro da i nema, neke su prognoze da će zima biti blaga – kaže menadžer kompanije Drvosječa Muhamed Helać.

NEPOZNATO  DA LI ĆE ZABRANA IZVOZA BITI UKINUTA ILI PRODUŽENA

Iz nadležnog Ministarstva nisu mogli odgovoriti da li će nakon isteka roka 31. januara, odluka o zabrani izvoza biti produžena ili ukinuta.

Podsjećaju da su na osnovu Zaključka Vlade RS, predložili Savjetu ministara BiH izmjene Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta kako bi se domaćim proizvođačima dozvolio izvoz peleta na inostrana tržišta u periodu od 60 dana ali da nije bilo potrebne saglasnosti svih ministara.

  • Vijeće ministara BiH na 81. vanrednoj telefonskoj sjednici, koja je održana 15. decembra 2022. godine, u prvom krugu glasanja nije postigao potreban konsenzus o usvajanju izmjena Odluke. Nakon obavljenih konsultacija, drugi krug glasanja održan je istog dana, na 82. vanrednoj telefonskoj sjednici, ali je ishod bio isti, odnosno nije bilo konsenzusa za izmjenu Odluke kako bismo omogućili izvoz peleta u periodu od 60 dana. U oba kruga glasanja, protiv usvajanja ove odluke bili su bošnjački ministri u Savjetu ministara BiH – navode iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

NAJAVLJENA TUŽBA

Iz Asocijaceije proizvođača peleta najavili su da će u narednih par dana podnijeti tužbu protiv BiH. Tražiće, kažu, i odgovornost ministara koji su glasali protiv odluke o ukidanju zabrane izvoza peleta.

Tvrde da nisu odgovorni za visoke cijene peleta i da su bile uslovljene visokim ulaznim troškovima. Podsjetimo, nakon naglog rasta cijena peleta Vlade oba entiteta propisale su da tona peleta ne može biti skuplja u prodaji od 560 KM.

Odluke su stupile na snagu 12. novembra, a Vijeće ministara BiH zabranio je izvoz peleta do 31. januara ove godine.

Izvor: hayat.ba