10 najmisterioznijih mjesta u BiH: Jeste li čuli za selo u kojem umiru mladi muškarci?

Robert Dacešin, bh. influencer, na svom YouTube kanalu je predstavio 10 najmisterioznijih mjesta u Bosni i Hercegovini.

“Počev od neobičnih prirodnih feneomena u kojem ćemo upoznati stablo na kojem lišće nikada ne opada, zaboravljenih gradova, te pojava za koja i ne postoje objašnjenja, ovaj video pokazaće vam neke od najmisterioznijih lokacija koje imamo u zemlji. Lokacija pored kojih možda svakodnevno prolazimo i na koje ne obraćamo pažnju, ali za koje još uvijek niko nije pronašao odgovor”, naveo je u opisu videa.

 

Na desetom mjestu su kamene kugle u Zavidovićima za koje se vjeruje da predstavljaju ostatke meteorite, a druga teorija je da su nastale kao rezultat povlačenja glečera.

Vječno zeleni hrast u Ljubinju nalazi se na devetom mjestu. Njegovo lišće ne opada na jesen, a još uvijek niko nema odgovor zašto je to tako.

 

Na osmom mjestu je Misterozni Titov bunker u Konjicu za koji ste vjerovatno čuli. Zatim slijedi Zaboravljeni grad ispod Bilećkog jezera koje je izgrađeno 1968. godine. Potopljene su kuće i imanja iz sela Panik, Orah, Čepelica, Zadublje i Miruše.

Zajedno sa selima, voda je potopila i spomenike prošlosti: groblja, puteve i crkve. Među njima je i manastir Kosijerevo, kao i mnogi kulturno-historijski spomenici.

 

Na šestom mjestu su ‘piramide’ u Visokom, a na petom je običaj potkivanja jaja u Kreševu.

Međugorje je poznato po ukazanju Gospe iz 1981. godine i postalo je jedno od najvećih hodočašća katolika u Europi i zato se nalazi na četvrom mjestu najvećih misterija u BiH.

Bobijaško oko – mjesto koje po legendi svaku noć posjećuju vile i vilenjaci – kod Sanskog Mosta dobilo je ‘bronzanu medalju’ mjesta koje kriju najveće misterije.

Selo Prisojani krije jednu neobjašnivu priču, Nalazi se u Hercegovini i u njemu umiru mladi muskarci.

Na prvom mjestu kao najmisterioznije mjesto u BiH pripalo je vrtačama u Bosanskom Petrovcu.

Opširnije pogledajte u prilogu Roberta Dacešina.

Izvor:radiosarajevo.ba