Tužilaštvo Bosne i Hercegovine kojim rukovodi Gordana Tadić, otkako je formiralo predmet “Ikona”, u svojstvu svjedoka saslušalo je nekoliko osoba, među kojima su osim Milorada Dodika, trebali biti saslušani i ostali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, koji apsolutno nisu imali nikakvu ulogu u postupku na osnovu kojeg je ovaj predmet formiran. Saslušan je ambasador BiH u Rusiji Željko Samarždija, kao i Dodikovi bliski saradnici, koji su bili direktno uključeni u protokol posjete Lavrova BiH.

Tužilaštvo BiH je 6. januara ove godine saopćilo da je putem međunarodne pravne pomoći započelo prikupljanje dokaza u predmetu “Ikona”. Predmet je formiran tek krajem januara ove godine. Sve relevantne institucije, Ministarstvo pravde i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela tada su potvrdili da nisu zaprimili nikakav zahtjev. Tek trideset dana nakon “formiranja predmeta” Tužilaštvo BiH je ukrajinskim vlastima uputilo zamolnicu kojom traži dostavu informacija o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu.

Kontaktirali smo Borisa Grubešića, glasnogovornika Tužilaštva BiH, međutim on nije želio davati bilo kakve izjave vezano za ovaj predmet. Poslali smo i upit Tužilaštvu, ali povratne informacije nikada nismo dobili.

Da li šutnja Tužilaštva BiH o ovom predmetu nagovještava da se cijeli slučaj pokušava devalvirati. To otvara pitanje i bojazan da bi ovaj slučaj, koji je okarakterisan kao međunarodni skandal, mogao završiti duboko u ladicama Tužilaštva, gdje je, recimo, završio i slučaj nabavke poljske bolnice u RS-u.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija vratio je nedavno ikonu nazad u Bosnu i Hercegovinu. Učinio je to tako da je nije prijavio ni Ministarstvu vanjskih poslova BiH, čiji je formalno službenik, niti je prijavio carinskoj službi na Aerodromu u Sarajevu. Nije je predao ni nadležnim institucijama, već izravno Miloradu Dodiku. Gdje se ikona trenutno nalazi, to niko ne zna. Dodik je kazao kako je vratio porodici, koja mu je navodno tu ikonu poklonila. Ni Tužilaštvo BiH nije odgovorilo na upit Faktora gdje je ikona.

– Ne znam ni ime čovjeku koji mi je poklonio ikonu, samo sam smatrao da to može biti lijepa gesta – pojašnjenje je koje je javno ponudio Dodik, izbjegavajući jasno odgovoriti na brojna pitanja.

U Dodikovu korist također ide i činjenica da ukrajinske vlasti nisu nikada, barem ne do sada, slučaj prijavili Interpolu.

Posljednji put kada se diplomatskim kanalima konkretno razgovaralo o ovom slučaju bilo je prilikom posjete ambasadora Ukrajine Vasilja Kriliča 26. junara ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković. Tada je on zatražio da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata koji bi zajedno sa stručnjacima iz BiH utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu. Potom se ambasador sastao i sa Gordanom Tadić, gdje se raspitivao o aktivnostima vezano za ovaj predmet.