Ako izbacite bijeli hljeb iz ishrane, dogodit će se ove nevjerovatne promjene! Nećete se osjećati umorno i malaksalo, a izgubit ćete…

Hljeb je prepun ugljenih hidrata i njegovo izbacivanje iz prehrambenih navika na vašem tijelu primijećuje se gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma.

Nije riječ o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.
Ako hrana za mozak nije zdrava, organizam reaguje negativno i javlja se osjećaj malaksalosti i umora.

Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Prerađeni ugljeni hidrati, kojih ima u bijelom hljebu, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji zatim vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo. To ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti da izbacite hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hleb zamijenite onim napravljenim od cijelih zrna žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Za razliku od integralnog ili crnog hleba, bijeli ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite onaj od cijelog zrna žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako su oni kvalitetni, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno, javlja se osjećaj malaksalosti i umora, piše “Informer“.

Izvor:haber.ba