AKO ŽELITE DA SMRŠATE, OVO JEDITE PRED SPAVANJE

“Ako želiš da smršate, nemojte jesti poslije 18 sati – najveći je mit. Zapravo, postoje namirnice koje ne samo da treba, već se i moraju jesti predveče ako želite da smršate!

Glavni princip koji treba da pratite ako želite da oslabite jeste da žensko tijelo veoma burno reaguje na napade gladi. Kada ste gladni, tijelo prelazi na sistem čuvanja energije umjesto da hranu koristi kao energiju, skladišteći je u masne naslage.

Ako se držite principa da ne jedete poslije 18 sati, a idete na spavanje oko ponoći, vjerovatno imate problem da zaspite zbog gladi. Ako je to slučaj, sve što ujutru pojedete bit će uskladišteno u masne naslage.

Umjesto da odlazite na spavanje gladni, predvečer jedite sledeće namirnice i sigurno ćete smršat

  • Fermentisani mliječni proizvodi

Kefir, obrano mlijeko, sir, domaći jogurt – ovo su izvori lakih proteina, koji se lijepo apsorbuju i ne skladište se u formi viška masnoće. Glavno je da ti proteini obavezno budu slani (dakle, bez voćnog jogurta i sličnih proizvoda) i u maksimalnoj porciji od 200 grama.

  • Toplo mlijeko

Ova navika naših starih nije bila uzaludna, naprotiv, veoma je zdrava. Osim što će vas zasititi proteinima, toplo mlijeko će učiniti da vam se brže prispava. A što bolje spavate, metabolizam će biti bolji a želja za slatkišima i grickalicama sutradan će biti manja.

  • Jaja

Najbolja opcija pred spavanje jeste dva kuhana jaja ili omlet od dva jaja pripremljen sa paradajzom i spinaćem.

  • Meso živine

Piletina ili ćuretina bez kožice idealan je izbor za večeru. Sjajan je izvor proteina, ali i vitamina A, E, B i čitavog niza minerala. U živinskom mesu praktično nema ugljenih hidrata. Najbolje je za večeru pojesti porciju 100 do 150 grama kuvane ili parene piletine uz istu količinu svežeg povrća.

  • Bijela riba

Riba ima nizak procenat masti, a puno korisnih proteina. Za večeru je najbolji izbor bakalar, štuka i oslić.

  • Dinstano povrće

Nakon termičke obrade, vlakna iz povrća se lakše vare. Za večeru možete odabrati kuhano ili dinstano povrće – osim što će vas zasititi bez gojenja, pomoći će da se uklone toksini iz crijeva. Najvažnije pravilo jeste kuhati bez ulja i sa minimumom soli.

  • Bobice

Šoljica jagoda ili borovnica ne sadrži više od 70 kalorija, a ima nudi puno vitamina i antioksidanasa. Vlakna i pektini iz bobičastog voća odlično stimulišu crijeva na bolji i brži rad.

Izvor: hayat.ba