Albanija izrazila protest Britaniji zbog ‘jezika mržnje’ prema migrantima

Albanija je uručila protestnu notu britanskom ambasadoru zbog komentara ministra imigracije Roberta Jenrika o ilegalnim albanskim imigrantima…

Albanija je uručila protestnu notu britanskom ambasadoru zbog komentara ministra imigracije Roberta Jenrika o ilegalnim albanskim imigrantima za koje je ministarstvo vanjskih poslova u Tirani saopćilo da koriste “jezik mržnje”.

U protekloj je godini došlo do značajnog porasta broja Albanaca koji pokušavaju da stignu brodicama do britanske južne obale.

Neki britanski političari kažu da migranti iz Albanije, kandidata za Evropsku uniju i saveznika u NATO-u, nisu bili progonjeni, nego se sele iz ekonomskih razloga.

Protest Albanije uslijedio je nakon što je Jenrik 13. januara na Fejsbuku objavio video snimak svoje posjete centru za deportaciju, u kome je pohvalio osoblje koje radi “na otkrivanju Albanaca, da ih privodi, stavi ih u autobuse, da ih odvede na aerodrom i vrati ih u Tiranu”.

U saopćenju albanskog ministarstva se navodi da treba izbjegavati “taj jezik mržnje i diskriminacije”.

Ministarstvo vanjskih poslova tom notom je izrazilo zabrinutost zbog najnovijih izjava sa diskriminatornim jezikom protiv Albanaca, navedeno je u saopćenju.

Prema podacima britanske vlade, Albanci čine 42 posto ljudi koji su u Britaniju pristizali brodicama između maja i septembra prošle godine.

U novembru je albanski premijer Edi Rama izjavio da komentar britanske vlade o izdvajanju zajednice “više zvuči kao vrisak iz ludnice”.
Sadržaj se nastavlja nakon oglasa
BOMBA za čišćenje vena! Otkriven način da holesterol i visok pritisak nestanu za par dana !!!
Sponsored by MonadPlug

Rama i premijer Riši Sunak održali su telefonski razgovor sredinom decembra o istoj temi, pieš Fena.

Izvor:haber.ba