Američki milijarder proglašen krivim za ubistvo iz 2000. godine: Slučajno priznao zločine tokom snimanja dokumentarca…

Američki milijarder Robert Durst je na sudu u u Los Angelesu proglašen krivim za ubistvo najbolje prijateljice Susan Berman 2000. godine zbog čega mu prijeti doživotni zatvor, a povezuje se sa još dva stara ubistva.
Durst je slučajno priznao tri stara slučaja nerazriješenih ubistva tokom snimanja dokumentarnog filma HBO-a iz 2015. Dok je još nosio mikrofon nakon jednog intervjua snimljen je kako u toaletu sam sebi mrmlja u bradu „Šta sam učinio? Ubio sam ih sve“.
Tužitelji su Dursta, kojem prijeti doživotni zatvor opisali kao bogatog i „narcisoidnog psihopatu“, a izricanje kazne sudija je zakazao za 18. oktobar, prenosi Hina.
Durst je optužen da je ubio Berman metkom u glavu kako bi prikrio nestanak svoje žene Kathleen McCormack Durst, koja je nestala u New Yorku 1982. godine.
Tom 78-godišnjaku sudilo se samo za ubistvo Berman u njenom domu u Kaliforniji, a sumnjiči se za ubistvo supruge i bivšeg komšije koja su se dogodila u posljednjih 39 godina.
Iako je godinama bio osumnjičen za nestanak supruge, 29-godišnje studentkinje medicine nikad nije podignuta optužnica.
Tužitelji su rekli da ju je on ubio i da je 18 godina kasnije odlučio ubiti Berman jer je otkrila drugima da mu je pomagala da prikrije taj zločin.
Ubrzo nakon objave presude porodica McCormack zatražila je od tužioca u okrugu Westchester u New Yorku da pokrene krivični istragu protiv Dursta, a slučaj je obnovljen još u maju.
Tužioci su tokom suđenja povezali Dursta i sa ubistvom komšije Morrisa Blacka u Galvestonu u Texasu 2001. Durst je u tom slučaju oslobođen optužbe za ubistvo iako je priznao da je raskomadao Blacka i bacio njegove ostatke nakon što je slučajno pogođen.
Durst je unuk osnivača jedne od vodećih kompanija za nekretnine u New Yorku, a objavu presude pratio je iz zatvora zbog izloženosti koronavirusu.
Uhapšen je dok je ulazio u hotel u New Orleansu gde je bio prijavljen pod lažnim imenom, samo nekoliko sati prije emitovanja posljednje epizode HBO-ovog dokumentarca bez kojeg po riječima tužioca ne bi bilo ni osuđujuće presude.
Izvor:(Tuzlanski.ba)