AMOR MAŠOVIĆ: NEMA ODGOVARAJUĆE KAZNE ZA ZLODJELA RATKA MLADIĆA

Amor Mašović je čovjek koji je ponajbolje upoznat s razmjerama i okrutnošću zločina čiji je direktni izvršilac Ratko Mladić.

Punih 29 godina neumorno traga za posmrtnim ostacima žrtava agresije na BiH i otkrivanju sudbina hiljada ljudi koji su mučki ubijeni, a zatim njihova tijela razbacana po masovnim ili individualnim grobnicama širom BiH.

  • Nažalost on nikada neće presuđen na genocid u cijeloj BiH odnosno za one prostore na koje je stigla čizma njegovih vojnika, učesnika u ratnim zločinima poput jedne općine Nevesinje ili jedne male općine formirane nakon agresije po nazivu Jezero u blizini Jajca, gdje je prije par dana obilježena godišnjica stravičnih zločina počinjenih u toj maloj općini. Oni su desetkovani, svaki osmi Bošnjak Jezera je stajao pred streljačkim vodom Mladićevih vojnika, uključujući nanu od 80 godina i dječačića od devet godina i na svim tim prostorima je počinjen zločin koji se može okarakterisati kao zločin genocida, ali ostat će sudski neverificiran zločin, iako to ne znači da se taj zločin nije dogodio – kazao je Mašović.

Kao čovjek koji je svjedočio svim zločinima, gledajući posmrtne ostatke Bošnjaka u masovnim grobnicama, koja se to kazna može presuditi osobi kao što je Mladić?

  • Nema kazne za zločine koji se po svojoj monstruoznosti obimu i strahotama koje su počinili vojnici Ratka Mladića i vojnici bivše JNA. Mogu se izjednačiti jedino sa zločinima holokausta jer su vrlo slični i po koncentracionim logorima, posebno u Krajini, ali i zločinima počinjenim u sjevernoj i centralnoj Bosni. Nema te kazne koja može biti satisfakcija za žrtve i posebno za njihove preživjele članove. Kazna doživotnog zatvora jeste jedina mogućna kazna koja se može izreći i ta kazna će najvjerovatnije će biti kratkotrajna vremenska, jer sumnjam da će ovaj zločinac dugo vremena moći da uživa, a on očigledno mnogo uživa u svojim zlodjelima i zločinima, i to ne samo on, nego i članovi njegove porodice koji potpuno negiraju, odbacuju i minimiziraju bol porodica žrtava koju oni i dan danas doživljavaju zato što posmrtnih ostaci njihovih najmilijih su još uvijek su skriveni u masovnim i pojedinačnim grobnicama zato što su spaljeni, po nekoliko puta premještani, raskomadani i tako dalje. Nema te kazne koja bi mogla biti odgovarajuća za zlodjela Ratka Mladića.

Koliko je važna ova presuda za budućnost?

  • Važna je, s tim da današnja očekivanja neće biti ispunjena. Ipak, svjedoci smo da ovih dana velike države, poput Njemačke, 100 godina nakon što su njihovi vojnici počinili zločine, konkretno genocid, trebalo im je 100 godina da priznaju. Presuda je važna za neku budućnost, da li bližu ili dalju, to je sada i manje važno ali je važno da dok su oni živi da ta presuda odigra svoju ulogu i ako to ne bude danas biće za 10 godina ili 20 godina. Nadam se da nećemo čekati 100 godina kao što je to bilo u slučaju Njemačke kada je ona priznala zločine svojih vojnika.

Od osnivanja institucija koje se bave problemom nestalih do danas identificirano je nešto više od 25.000 nestalih, od oko 32.000. Proces verifikacije nestalih još uvijek nije završen. Koliko se još osoba traži?

  • Traga se još uvijek za 7.599. žrtava proteklog rata, kazao je, između ostalog, Mašović u intervjuu za Preporod.info.

Izvor:hayat.ba