Angela Merkel i Mario Draghi planiraju primiti vakcinu AstraZenece

Njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Mario Draghi saopćili su da se namjeravaju vakcinisati vakcinom AstraZenece nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) dala pozitivnu ocjenu za upotrebu navodeći da je sigurna i efikasna.

Merkel je tako istakla da je spremna primiti vakcinu AstraZenece iako je njena primjena obustavljena na nekoliko dana zbog ozbiljnih poremećaja zgrušavanja krvi kod nekih vakcinisanih osoba, za šta nema dokaza da je uzrokovano vakcinom.

“Da, vakcinisat ću se AstraZenecinom vakcinom. Pričekat ću svoj red, ali to ću svakako učiniti”, kazala je Merkel.

Oko 15 zemalja je obustavilo vakcinaciju AstraZenecinom vakcinom zbog propratnih pojava, ali je EMA u četvrtak procijenila da je sigurna i efikasna. To se mišljenje s nestrpljenjem čekalo s obzirom da se Evropa suočava s nestašicom vakcina.

“Korist koja se povezuje s vakcinom AstraZenece veća je od rizika”, istakli su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak.

Merkel je nakon sastanka sa čelnicima pokrajinskih vlada istakla da je moto “vakcinisati, vakcinisati, vakcinisati”, a sve nakon upućenih kritika zbog sporosti kampanje imunizacije u Njemačkoj.

Dodala je da je spremna naručiti i rusku vakcinu Sputnik V za potrebe svoje zemlje, ako dobije odobrenje Evropske unije (EU).

“Mislim da se u EU treba koristiti svakom vakcinom koju odobri EMA. U tom slučaju očekujem zajedničku naredbu EU-a za sve zemlje bloka. Ali ako se to ne dogodi, Njemačka sama treba djelovati i to ćemo učiniti”, naglasila je.

I italijanski premijer Mario Draghi rekao je da će se vakcinisati vakcinom AstraZenece.

“Još se nisam naručio, ali osobe moje dobi imaju pravo na vakcinu i da, primit ću AstraZenecu, moj sin je primio prekjučer u Engleskoj, dakle nemam baš nikakvih predrasuda ni sumnje”, poručio je Draghi, piše Reuters.

Izvor: