Angela Merkel: Ispravno je što se Izrael brani

Ona je rekla kako Evropska unija kroz transatlantsku saradnju želi pridonijeti da se stvori situacija koja bi omogućila primirje

Angela Merkel, njemačka kancelarka istakla je pravo Izraela na samoobranu ali je rekla kako, u svrhu poticanja primirja, svakako treba razgovarati i s palestinskom islamističkom skupinom Hamasom, koja je na vlasti u Pojasu Gaze.

– Naravno da i Hamas u nekom obliku mora biti uključen u razgovore, bez njih nema primirja – rekla je Merkel na 23. evropskom forumu javnog servisa Westdeutsche Rundfunk u Kelnu.

Ona je rekla kako Evropska unija kroz transatlantsku saradnju želi pridonijeti da se stvori situacija koja bi omogućila primirje.

Njemačka podržava Izrael

Merkel je kazala kako su Egipat i ostale arapske zemlje važne u ovom procesu zbog toga što raspolažu odgovarajućim kanalima preko kojih je moguće ostvariti kontakt s Hamasom, kojeg EU tretira kao terorističku organizaciju. Ona je međutim još jednom istakla pravo Izraela na samoobranu.

– Mi čvrsto podržavamo pravo Izraela na samoobranu. I ispravno je što se Izrael masivno brani od napada – rekla je njemačka kancelarka koja je istovremeno napala i antisemitske ispade tijekom prosvjeda proteklih dana.

 

Obustava napada

– Kada se prosvjeduje ispred sinagoga, kada se spaljuju zastave i kada se jasno daje do znanja da se ne radi o političkom prosvjedu nego o Židovima općenito, onda tu nema mjesta za toleriranje – rekla je Merkel.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas boravi u Izraelu i Palestinskim područjima, gdje vodi razgovore s obje strane s ciljem postizanja obustave napada. On je prvi visoki europski dužnosnik koji je posjetio regiju od početka eskalacije nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

– Sve što radimo mora se gledati u kontekstu napora Amerikanaca i drugih europskih zemalja, sami nećemo biti odlučujući čimbenik – upozorila je Merkel.

Izvor:avaz.ba