Austrijska ministrica branila “kartu islama”: Politički islam je plodno tlo za ekstremizam

Vijeće Evrope je pozvalo Austriju da povuče kartu

Austrijska ministrica integracija Suzan Rab (Susanne Raab) branila je kontroverznu “kartu političkog islama” koja je objavljena prije nekoliko dana.

– Ovdje se ni na koji način ne radi o općoj sumnji prema muslimanima. Riječ je o zajedničkoj borbi protiv političkog islama kao plodnog tla za ekstremizam – rekla jeza njemački list “Die Welt”.

Predstavnici austrijske opozicije i muslimanskih grupa kritizirali su činjenicu da su na karti prikazane sve islamske organizacije bez obzira na to imaju li islamističke antidemokratske sklonosti. prenosi “Avaz“.

Interaktivna karta “svjedoči o očitoj namjeri vlade da označi sve muslimane kao moguću opasnost”, reagiralo je Muslimansko vijeće u saopćenju koje prenosi France-Presse.

Muslimanska mladež Austrije podnijet će žalbu
Karta prikazuje 623 muslimanske organizacije, udruženja i džamije i njihova sjedišta u Austriji, a izrađena je za Dokumentacijski centar za politički islam, osnovan 2015. godine kao nezavisni fond Republike Austrije.

Udruženje Muslimanska mladež Austrije saopćilo je u subotu da će podnijeti žalbu protiv karte.

Posebni predstavnik Vijeća za antisemitsku i antimuslimansku mržnju i zločine iz mržnje Daniel Hoeltgen rekao je da se mnogi muslimani osjećaju stigmatizirano i ugroženo zbog objavljivanja adresa i drugih detalja.

– Ovaj projekt, koji muslimane poistovjećuje s islamistima, suprotan je politici integracije – rekla je glasnogovornica stranke Zelenih za integracije Faika El-Nagashi.

Rab je odbacila kritike da bi karta mogla ugroziti muslimanske predstavnike.

– Ako neko kaže da želi osnovati muslimansku organizaciju, ali ne želi da iko zna ili čak da se ne zna šta rade i ko su oni, onda to tačno pokazuje problem – naime, da radije propovijedate u privatnim stražnjim sobama – kazala je.

Broj napada na muslimane u porastu
Karta je, također, u interesu muslimana koji ne žele imati nikakve veze s ekstremističkim tendencijama, rekla je.

– Oni bi, također, trebali znati u koju džamiju idu i koje strukture i ideologije stoje iza toga – dodala je.

Konzervativni kancelar Sebastian Kurz redovno kritizira “politički islam”.

Nakon prvog džihadističkog napada na austrijskom tlu, koji se dogodio u novembru, broj verbalnih i fizičkih napada na muslimane je porastao u toj zemlji Srednje Evrope, navodi organizacija koja bilježi takve napade.

U 2020. zabilježila ih je 1.402, većinom na internetu, što je porast od 33 posto u godinu dana, i ta nova karta će samo “pothranjivati rasizam koji je u neprestanom porastu prema muslimanima koji su izloženi velikom sigurnosnom riziku”, izrazilo je žaljenje Muslimansko vijeće.

Vijeće Evrope je pozvalo Austriju da povuče kartu.

Izvor:haber.ba