Bajden iznenadio Putina naočalama i skulpturom bizona: Evo kako je predsjednik Rusije uzvratio

CNN navodi da je darovanje naočala simboličan čin jer se dogodio nakon NATO samita u Briselu

Predsjednici SAD i Rusije Džo Bajden (Joe Biden) i Vladimir Putin sastali su se danas na Samitu u Ženevi, a razgovori su došli u trenutku kada su odnosi dvije zemlje skoro dotakli dno.

Iako saglasnosti nije bilo u mnogim pitanjima, bilo je poklona.

Iz Bijele kuće je saopćeno da je Bajden poklonio Putinu kristalnu skulpturu američkog bizona – „jednog od najveličanstvenijih simbola naše države i predstavnika snage, jedinstva, otpornosti”. Američki bizoni pod zaštitom su države od 2016. godine.

Međutim, to nije bilo sve, Bajden je ruskom predsjedniku uručio i sunčane naočale tipa „avijator“. Naočale je napravila kompanija “Randolph”, a koriste ih i vojnici SAD i NATO-a. CNN navodi da je darovanje naočala simboličan čin jer se dogodio nakon NATO samita u Briselu.

Za vrijeme tog samita, Bajden je potvrdio predanost SAD vojnom savezu i pozvao zapadne saveznike da se bolje suprotstave Rusiji i Kini, piše CNN.

Prema riječima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Putin je Bajdenu poklonio pisaći pribor u stilu „hohloma“.

Riječ je o čuvenom ruskom drvorez, poznatog po zakrivljenim i živopisnim uzorcima cvijeća, bobica i lišća i predstavlja zelene, crvene i crne šare na zlatnoj podlozi.

Izvor:avaz.ba