Bajden pozdravio novu vladu: Podržavamo mir za Izraelce i Palestince

U izjavi u kojoj nije spomenuo Netanjahua Bajden je pozdravio novu izraelsku vladajuću koaliciju koju predvodi nacionalist Naftali Benet

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je u nedjelju da su Sjedinjene Države i dalje predane izraelskoj sigurnosti i da će sarađivati s novom izraelskom vladom, koja je okončala eru premijera Benjamina Netanjahua.

U izjavi u kojoj nije spomenuo Netanjahua Bajden je pozdravio novu izraelsku vladajuću koaliciju koju predvodi nacionalist Naftali Benet i potvrdio dobre američko-izraelske odnose.

– Radujem se saradnji s premijerom Benetom kako bi se osnažili svi aspekti bliskih i trajnih odnosa između dviju nacija. Izrael nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država. Moja administracija u potpunosti je predana saradnji s novom izraelskom vladom u cilju podrške sigurnosti, stabilnosti i mira za Izraelce, Palestince i narode u široj regiji – kazao je Bajden

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) i državni sekretar Entoni Blinken (Antony)  također su objavili saopćenja u kojima su pozdravili svoje kolege u novoj izraelskoj vladi.

Izvor:avaz.ba