Bajdenu upućen poziv da razvije cjelovitu strategiju: Potreban rezervni plan za BiH

Prijedlogom rezolucije osuđuju se političari iz BiH, ali i regije, koji su uporni u korupciji i ličnom bogaćenju na račun prosperiteta građana

Rezolucijom koju je deset američkih senatora uputilo Senatu američkog Kongresa vlasti SAD pozivaju se da, u slučaju izostanka odluke o produženju mandata EUFOR-a u BiH, zajedno s Evropskom unijom i NATO-om, pripreme rezervni plan.

Ovim dokumentom američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) poziva se da razvije cjelovitu strategiju za BiH, daje se podrška visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) te osuđuje negiranje genocida, dok se vlasti BiH “ohrabruju da nastave tražiti članstvo u NATO i EU”, a EU se poziva da ubrza proces pristupanja.

 

Blokiraju reforme

Prijedlogom rezolucije osuđuju se političari iz BiH, ali i regije, koji su uporni u korupciji i ličnom bogaćenju na račun prosperiteta građana, kao i oni koji blokiraju BiH u reformama potrebnim za članstvo u EU i NATO.

Ovaj dokument na tragu je ranijih najava Adnana Hadrovića, savjetnika za globalnu sigurnost Instituta za razvojni utjecaj u Vašingtonu, o pravcima američke vanjske politike, posebno na planu zaštite mira i integriteta BiH.

– Ovaj dokument pokazuje kontinuitet podrške SAD za BiH, opredijeljenost i odlučnost da stabilnost, sigurnost i opstanak BiH ni na koji način ne budu dovedeni u pitanje. Rezolucija je još jedan dokaz da SAD promišljaju o alternativama za slučaj da mandat EUFOR-a ne bude produžen. Istovremeno, ovo je i jasan korak ka smanjenju ruskog utjecaja u BiH i još jedan signal da BiH pripada zapadnoj zoni utjecaja – kaže nam Hadrović.

 

  • Hadrović: Jasan korak ka smanjenju ruskog utjecaja

    Hadrović: Jasan korak ka smanjenju ruskog utjecaja

    FOTO: AGENCIJE


Pojašnjava da ovakve rezolucije nisu obavezujuće, ali da daju nedvojbene upute administraciji, pogotovo ako su predložene od predstavnika obje partije – demokrata i republikanaca.

– Jasan plan kako bi moglo doći do eventualne zamjene trupa na terenu još nije poznat. Mislim da će Rusi radije podržati odluku o produženju mandata slabijeg EUFOR-a nego moćni NATO, ali, ako se to ne desi, jedan od načina je da NATO, u skladu s Dejtonskim sporazumom, na osnovu sigurnosne procjene o ugroženosti mira, iskoristi pravo da se, bez pitanja bilo koga, vrati u BiH. Ne treba zaboraviti da NATO nikada nije ni otišao iz BiH, da je u Sarajevu NATO štab – ističe Hadrović.

 

Prijatelji BiH

Potpisnici prijedloga rezolucije su osvjedočeni prijatelji BiH, američki senatori Džin Šahin (Jean Shaheen), Kris Marfi (Chris Murphey), Čak Marfi (Chuck Murphey), Rodžer Viker (Roger Wicker), Ron Džonson (Johnson), Dik Darbin (Dick Durbin), Geri Piters (Gary Peters), Edvard Marki (Edward Markey), Tom Tilis (Thom Tillis) i Kris Kuns (Chris Coons).

Izvor: avaz.ba