BIDEN KRENUO IZ WASHINGTONA U SEDMODNEVNU EVROPSKU TURNEJU

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden krenuo je danas u sedmodnevnu evropsku turneju, u okviru koje će boraviti u Velikoj Britaniji, Belgiji i Švicarskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je u jutarnjim satima krenuo prema bazi Andrews, oko pola sata od Bijele kuće, a prije ukrcavanja u avion dao je kratku izjavu novinarima.

Američki predsjednik poručio je da je svrha njegove posjete “pokazati Kini i Rusiji da je NATO savez jak”.

Osim toga, Biden je napomenuo da će na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati i o navodima o cyber napadima Rusije na SAD.

Prva stanica Bidenove turneje biće Velika Britanija, a očekuje se susret s premijerom Borisom Johnsonom i kraljicom Elizabetom II. Od 11. do 13. juna Biden će učestvovati na Samitu G7.

Već 13. juna planirana je Bidenova posjeta Briselu, glavnom gradu Belgije. Dan kasnije, 14. juna, presjednik SAD-a će u Briselu učestvovati na Samitu NATO-a, gdje će biti upriličen susret Bidena i turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdogana. Očekuje se da će se na sastanku sveobuhvatno razgovarati o bilateralnim odnosima.

Biden će prisustvovati Samitu SAD-a i EU-a u Briselu 15. juna, a zatim će se 16. juna u Ženevi sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izvor:hayat.ba