Biden poslao upozorenje Putinu: Nismo se uplašili, branit ćemo svaki pedalj NATO teritorije

Američki predsjednik Joe Biden komentirao je odluku Kremlja, tačnije Vladimira Putina, da proglasi aneksiju četiri ukrajinske regije te je poručio kako ruski lider nikoga neće zastrašiti svojim potezima.

U obraćanju naciji nakon ruske aneksije ukrajinskih teritorija, Biden je rekao kako će saveznici i dalje stajati čvrsto uz Ukrajinu.

“Amerika i njeni saveznici neće napustiti Ukrajinu, dozvolite mi da to naglasim. Također, nećemo biti zastrašeni Putinom i njegovim nepromišljenim riječima i prijetnjama”, rekao je Biden.

Nakon toga, američki predsjednik je poslao i direktnu poruku Vladimiru Putinu.

“Amerika je u potpunosti spremna s našim saveznicima iz NATO-a da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki metar. Dakle, gospodine Putin, nemojte pogrešno shvatiti šta govorim. Svaki metar”, poručio je prvi čovjek SAD-a.

Na kraju, Biden se osvrnuo i na situaciju sa Sjevernim tokom i optužbama koje dolaze iz Moskve da je Amerika umiješana u eksplozije na važnom gasovodu.

“To je očigledno bio namjerni čin sabotaže i sada iz Rusije emitiraju dezinformacije i laži. Radit ćemo s našim saveznicima na tome da utvrdimo šta se tačno tamo dogodilo. Po mom nalogu, već smo počeli da pomažemo saveznicima da poboljšaju zaštitu kritične infrastrukture. U odgovarajućem trenutku, kada se stvari smire, poslat ćemo ronioce da saznaju šta se tačno dogodilo”, zaključio je Joe Biden.

Izvor: klix.ba