Biljana Plavšić: Poštujem Ratka Mladića, on je štitio civile bez obzira na njihovu vjeru i naciju

Ona je posebno istakla da je Mladić izuzetno poštovao žene

Osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić komentirala je drugostepenu presudu Haškog tribunala kojom je ratni zločinac Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju, rekavši da on nema veze sa zločinom u Srebrenici. Nekadašnja predsjednica RS Biljana Plavšić izjavila je za srbijanski Telegraf da Ratko Mladić koji je u Hagu osuđen na doživotnu robiju nema veze sa zločinom u Srebrenici, te poručila da ga poštuje kao izuzetnog vojnika i profesionalca, ali i čovjeka jer je štitio civile bez obzira na njihovu vjeru i naciju.

– Ratko Mladić nema veze sa onim što se desilo u Srebrenici. Nema veze sa genocidom. Genocid je ono što se desilo Srbima 1941. godine – rekla je Plavšić.

 

Plavšić kaže da u Srebrenici nije bio genocid

Ona je dodala da ne poriče da se u Srebrenici desio zločin, ali da to nije bio genocid.

– Bio je rat u BiH. I zato, kada bi se sve vojskovođe svijeta okupile i tražile istinu u njegovom slučaju, oni bi profesionalno morali da ga zaštite. Osuđen je zato što je branio narod. Bio je vojnik, profesionalac. Bila sam na frontu, obilazila vojnike povrijeđene, osakaćene… Takvog borca nisam upoznala – rekla je Plavšićeva za “Srpski telegraf”.

Prema njenim riječima, general Mladić nije dijelio ljude na Hrvate, muslimane, Srbe, već su za njega ljudi bili ljudi.

Ona je posebno istakla da je Mladić izuzetno poštovao žene.

– To je moje iskustvo. Cijenim ga između ostalog i zato kao čovjeka – rekla je Plavšić.

Ona kaže da, uprkos istini, nije očekivala drugačiju presudu, jer je Haški tribunal politikantska institucija.

Tvrdi da je haški sud bruka

Plavšić smatra da je sudija iz Zambije, predsjedavajuća Apelacionom vijeću Priska Matimba Nijambe heroj, jer se usprotivila osuđujućoj pravosnažnoj presudi, uz stav da bi suđenje trebalo ponoviti.

– Pravnici iz cijelog svijeta trebalo bi da slijede njen primjer, ali i da podignu glas i odbrane struku, jer haški sud je bruka za međunarodno pravo – zaključila je Plavšić.

 

Dočekala Arkana u Bijeljini i aminovala zločine

  • BIljana Plavšić dočekala Arkana u Bijeljini na početku rata

    BIljana Plavšić dočekala Arkana u Bijeljini na početku rata

    Foto: Avaz


Kao što danas poštuje Ratka Mladića, tako je Biljana Plavšić na početku rata dočekala u Bijeljini i ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana i praktično aminovala sva ubistva i sotala zlodjela koja su na tom području počinili Arkanovi Tigrovi, zbog čega je, između ostalog, i robijala 11 godina prema presudi Haškog tribunala.

Izvor.avaz.ba