BOŠNJACI ZAVRŠILI IZGRADNJU PRVE MUNARE U SAVEZNOJ DRŽAVI IOWA

Bošnjaci okupljeni u Udruženju “Islamic and Cultural Center Bosniak of Des Moines” postavljanjem alema završili su izgradnju prve munare u američkoj saveznoj državi Iowa, prenosi Anadolu Agency (AA)

Ovaj centar, u ulici Bosniak lane, izrasta u multifunkcionalni centar koji objedinjuje moderno i tradicionalno i koji će pored prostora za namaz na 550 kvadratnih metara, na ukupno 1.300 kvadratnih metara korisnog prostora imati i multifunkcionalnu svečanu salu, učionice za mekteb, kafeteriju, mokre čvorove na obje etaže, te čak i terasu sa pogledom na fudbalski stadion “Ibrahim Salić”, koji je takođe u izgradnji u okviru istog projekta.

Etaža džamijskog prostora će sadržavati biblioteku i kancelariju za imama. Po uzoru na tradiciju gradnje bosanskih džamija, ova bogomolja ima i mahfil za žene.

Inicijativa za gradnju pokrenuta je 2003. godine, i sve bi ostalo zamisao da nije sloge, kako je za ”Preporod.info” ranije kazao Elvedin Sivac, jedan od džematlija.

  • Najvažnije nam je to što se džamija gradi u slozi, uz veliku podršku Bošnjaka iz cijelog svijeta, na šta smo naročito ponosni – istakao je Sivac.

Džemat broji oko 450 muslimanskih porodica, većinom Bošnjaka, ali i porodica porijeklom sa Bliskog istoka.

Izgradnja Islamskog kulturnog centra počela je 2004. godine.

Izvor:hayat.ba