Britanski ambasador o odluci Schmidta: Funkcionalne vlade, na svim nivoima, ključne su za osiguranje napretka i stabilnosti

“Domaći politički akteri sada moraju zajedno raditi na implementaciji izbornih rezultata i podržavanju reformi potrebnih za napredak BiH na njenom euroatlantskom putu”

Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ulogu visokog predstavnika i njegovog Ureda u Bosni i Hercegovini, saopštio je putem Twittera Julian Reilly.

“Izraz je žaljenja što su ovlasti visokog predstavnika i dalje potrebne u Bosni i Hercegovini, ali u nedostatku domaće političke volje ili vodstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji Dejtonskog sporazuma i podržavanju okvir za prosperitetnu budućnost”, poručio je britanski ambasador i dodao:

“Njegove današnje odluke treba gledati u tom svjetlu. Funkcionalne vlade, na svim nivoima, ključne su za osiguranje napretka i stabilnosti. Domaći politički akteri sada moraju zajedno raditi na implementaciji izbornih rezultata i podržavanju reformi potrebnih za napredak BiH na njenom euroatlantskom putu”

Izvor: fokus.ba