BROJNE ZGRADE U VELIKOJ BRITANIJI OSVIJETLJENE U ZNAK SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

Uoči obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, zgrade u Velikoj Britaniji, tačnije u Velsu i Engleskoj, osvijetljene su zelenom bojom u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Ovu inicijativu pokrenula je organizacija Remembering Srebrenica, dobrotvorna organizacija iz Velike Britanije koja se zalaže za suzbijanje mržnje, netolerancije te održavanje uspomene na sve žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine.

Samim tim, organizacija svake godine nizom aktivnosti uoči obilježavanja godišnjice genocida, ali i na sam 11. juli organizuje brojne aktivnosti kojima se čuva sjećanje na ubijene građane Srebrenice i drugih okolnih mjesta.

Ove godine su organizovali više od hiljadu aktivnosti u cijeloj Velikoj Britaniji uključujući škole, gradske skupštine, univerzitete, džamije, sinagoge i crkve koje su bile osvijetljene zelenom bojom kao znak sjećanja na sve žrtve.

Jedna od članica organizacije Arnesa Buljušmić Kustura podijelila je na društvenim mrežama fotografije zgrada osvijetljenih u zelenu boju čime se odala počast svim žrtvama genocida.

  • Prije više od 15 godina krenula sam u misiju da svijetu kažem sve o genocidu u Bosni i Hercegovini pa i onda kada su me pokušali ušutkati. Danas živim u zemlji koja svake godine obilježava godišnjicu genocida. Neizreciv je doživljaj vidjeti da se znakovi Srebrenice vide širom Velike Britanije. Hvala vam”, rekla je Buljušmić Kustura.
    Između ostalog, povodom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u Velikoj Britaniji su ovih dana osvijetljene zgrade poput Vijeća Grada Cardifa, Dvorca u Durhamu te brojne druge lokacije.

Izvor:hayat.ba