Brojni rudari širom Federacije BiH počeli radnički neposluh. Razlog je odluka Elektroprivrede

 

Rudari nekoliko rudnika iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH započeli su danas radničkih neposluh.

Razlog je odluka Elektroprivrede BiH da svojim uposlenicima da jednokratnu novčanu pomoć od 750 KM koja neće uključivati zaposlene u rudnicima u sastavu koncerna.

 

Ova informacija potvrđena je i na stranici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Od druge smjene radnički neposluh počeli su rudari RMU Kakanj, rudnika Breza, rudnika Mramor, RMU Zenica, rudnika Dubrave i rudnika Šikulje.

 

Odluku Elektroprivrede BiH da ne dodijeli jednokratnu novčanu pomoć zaposlenim u rudnicima za portal Radiosarajevo.ba ranije je komentirao Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH.

“Teško je to komentarisati, a biti staložen i smiren. U situaciji kada trebate imati motivirane radnike, donesete takvu demotivirajuću odluku i koja će proizvesti niz negativnih posljedica u rudnicima koji su u sastavu koncerna. Obrazlaže se da takva odluka ne može biti kada su u pitanju rudnici u ovom sastavu, u nadležnosti EP BiH, te da se o tome trebaju očitovati uprave rudnika. A poznato je da ovi rudnici nemaju uprave, po našim statutima koji su na snazi i kreirala ih je EP BiH”, naveo je Husić te dodao da je odluka “dno dna” i potpuno razočarenje.

Navodi da se čini kao da se pod svaku cijenu nastoji ponovo kreirati sukob sa rudarima.

Za sutra je najavljena i konferencija za novinare rudara.

“Sutra ću pustiti saradnike iz rudnika uglja da govore pa ćete čuti sve”, rekao je Husić te dodao da će javnost saznati o cijenama uglja koja se isporučuje EP BiH koja, kako on navodi, iznosi 48 KM po toni, dok je njegova tržišna cijena više od 220 KM.

Izvor:Radiosarajevo.ba