Bura zbog zakona o zabrani pušenja u kafanama: Cenić predlaže međurješenja

Ovaj zakonski prijedlog naći će se na Federalnom parlamentu naredne sedmice: Šta kažu ugostitelji i članovi Udruženja PROI

Prijedlog Zakona o ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji će se naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazanoj za srijedu 26. maja digao je ogromnu buru u javnosti.

Piše: A. DUČIĆ

Budući da podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, te u privatnim automobilma u kojima se nalaze djeca, najžešće reakcije izazvao je kod ugostitelja i hotelijera.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić smatra da je ovaj sektor posebno pogođen pandemijom koronavirusa i da je ovaj zakonski prijedlog previše rigidan, ali i neprovodiv.

– Svijet i Evropa preporučuju da se objekti prilagode. Vlasnici prostora do 60 kvadrata mogu se opredijeliti za prostore za pušače i nepušače. Ovdje imamo primjer da se poslodavcima nalaže da nakon opomene izbacuje gosta koji puši! Nadam se da će zastupnici imati razumijevanje i da neće usvojiti ovaj zakon – rekao je Hadžić.

Profesorica ekonomskih nauka Svetlana Cenić u izjavi za Fokus.ba kaže da je u uslovima kada su uslužne djelatnosti bile prve na udaru, te uvažavajući da počinje i turistička sezona, potrebno naći prelazna rješenja i ublažiti neke odredbe ovog zakona.

– Pušenje je štetno i za pušača i za okolinu. Ali nisu isto nargile, cigarete, cigare, IQOS itd, kao što nije isto ugalj, gas, dizel i benzin. Dakle, odvojiti pušače od nepušača, ostaviti period ugostiteljima da se odrede da li će biti pušački ili nepušački. Pušački moraju imati adekvatnu i punu ventilaciju i naljepnicu sa dozvolom. IQOS i GLO treba dozvoliti svugdje, a nargile na otvorenom – istaknula je Cenić.

Kako dalje navodi, različita je i poreska politika i takse za pušačke i nepušačke objekte.

– Ovo bih predložila kao prelazno rješenje, s tim da akcize na duhanske prerađevine idu na prevenciju i zaštitu zdravlja. Potrebno je i pripremiti rješenja za najveće zagađivače: ložišta na ugalj i izduvne gasove. Sve što ima negativne eksternalije, uključujući sve što radi na ugačj, mjesta gdje se puši, automobili koji zagađuju itd, sve to mora biti oporezovano po većoj stopi – istaknula je Cenić.

Predloženo zakonsko rješenje je maksimalno usklađeno sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana SZO, koju je Bosna i Hercegovina potpisala prije skoro 12 godina.

S druge strane iz Udruženja PROI za Fokus.ba kažu da će se usvajanje ovog zakona doprinijeti smanjenju prevalence pušenja, što će rezultirati manjim zdravstvenim troškovima i smanjenju budžetskih rashoda za bolesti uzrokovane pušenjem.

– Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, usvajanjem novog zakona moglo bi se dugoročno izbjeći skoro 149.000 smrtnih slučajeva, a prevalenca pušenja bi se smanjila za 25% u roku od pet godina u FBiH. Propise koji su predviđeni ovim Prijedlogom podržava većina stanovništva FBiH, kako nepušača, tako i pušača. Istraživanje koje je proveo Ekonomski institut u Sarajevu uz podršku Udruženja PROI u pet gradova FBiH, pokazalo je da preko 70% građana, među kojima su i pušači i nepušači podržava zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima i radnim mjestima – rekli su iz Udruženja PROI.

Dodaju da je predloženo zakonsko rješenje maksimalno usklađeno sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana SZO, koju je Bosna i Hercegovina potpisala prije skoro 12 godina.

Izvor:fokus.ba