ČAJ KOJI HIDRATIZIRA TIJELO I POMAŽE U MRŠAVLJENJU

Hidratacija je veoma bitna i za kožu i za tijelo.

Da bi metabolizam dobro radio, potrebno je unositi minimum dva litra vode dnevno. Voda je vrlo moćna za postizanje top forme, ali postoji napitak koji još povoljnije djeluje na mršavljenje. I nutricionisti su potvrdili da je zeleni čaj vrlo moćan napitak. Voda je uvijek dobar izbor, jer nema kalorija, a hidrira tijelo.

Međutim, ako tražite nešto što može da vam ubrza metabolizam i pomogne u razgradnji masnih naslaga, redovno pijte zeleni čaj, savjetuju stručnjaci. Zeleni čaj je pun polifenola i epigalokatehin-3-galata, koji je moćan antioksidans, a istraživanjima je dokazano da povoljno djeluje na ubrzanje metabolizma.

U studiji koju je objavio Journal of Research in Medical Sciences, zabilježena je povezanost konzumiranja zelenog čaja i smanjenje indeksa tjelesne težine. Pored toga, zeleni čaj sadrži kofein, koji može pomoći u mobilizaciji slobodnih masnih kiselina.

Ako pijete ovaj čaj prije treninga, imat ćete mnogo više energije, pa ćete moći odraditi više vježbi, a to dovodi i do veće potrošnje kalorija. Također, zeleni čaj može pomoći u smanjenju lošeg LDL holesterola, prema studiji objavljenoj u Nutrition Journal.

Izvor: hayat.ba