Ćamila Omerović iz Glogove posti od osme godine: Ramazan je mjesec ibadeta, druženja i nafake

Živi od plodova iz svoje bašte, prodaje vunenih čarapa, ramazanskih vitri, koje joj donose mještani
Rasporedi novac
Veli da živi od plodova iz svoje bašte, prodaje vunenih čarapa, ramazanskih vitri, koje joj donose mještani, ali i ljudi iz drugih mjesta i dijaspore. Kako kaže, ljeti navrati poneki Glogovljanin iz dijaspore, donese novčanu ili drugu pomoć i to je sve.

Ćamila sav novac koji dobije rasporedi za plaćanje mjesečnih obaveza, kupovinu lijekova, jer nema zdravstvenu zaštitu, a ostatak odvaja za nabavku drva i kupovinu osnovnih potrepština. Kazala nam je da je zimu provela s pet metara drva. Tokom dana i noći ložila je samo dvije vatre, samo da ugrije kuću.
Kaže da je, dok je imala kravu, prodavala mlijeko, pa se lakše živjelo. Nažalost, nakon smrti muža Zekira 2014. godine kravu je prodala, jer se narušenog zdravlja i u poodmaklim godinama ne može brinuti o njoj.

Vuneni predmeti
– Želja mi je da kupim kravu, imam štalu i njive, ali zbog narušenog zdravlja nisam u mogućnosti kositi travu i osigurati kravi hranu za zimu. Cijelo ljeto razmišljam o zimi, koliko ću imati novca za kupovinu drva – govori Omerović.

Dodaje da dio novca koji dobije utroši za kupovinu vune, od koje, nakon što je oprede, plete zimske odjevne predmete za svoje potrebe, ali i za prodaju, jer, kako kaže, traže se pleteni predmeti, a tako nešto i zaradi.

Vrijedna i poštena žena
Mještani Glogove kažu da je Ćamila vjernica, vrijedna i poštena žena te da se nikada nije požalila na težak život i samoću, niti je od koga tražila bilo kakvu pomoć. Kažu da, prema svojim mogućnostima, svakome pritekne u pomoć.
Nažalost, sudbina joj je odredila da ne zna kako je biti majka. Muž Zekir i Ćamila u dugogodišnjem braku nisu imali djece. Bori se sa svojom samoćom, koja je teška kao svaka tuga i bolest.
Izvor:haber.ba